Мойте Рецепти
2½ чаши вода
1 лъжица оцет
1 лъжица олио
1 щипка сол
брашно, колкото поеме сместа
1 средно голяма кисела зелка
вода
1 чаша орехови ядки
1½ чаша мазнина
Замесете тесто с 2½ чаши вода, по 1 лъжица оцет и олио, 1 щипка сол и брашно, колкото поеме сместа. Смесете добре тестото и отделете от него 4 топчета, големи колкото яйце. Разточете ги на кори, големи колкото тавата.
Оставете корите да позасъхнат, след което ги запечете на печката от двете страни и ги наредете една върху друга. Разделете останалото тесто на 8 топчета, от които разточете питки колкото десертна чинийка.
Намажете питките с мазнина и ги съединете по 4. Разточете 2 кори, с 6 - 7 см по-големи от тавата, в която ще опечете-баницата (50 - 55 см).
Сложете едната кора върху намазаната с мазнина тава и я поръсете с мазнина. Върху нея наредете последователно запечените кори, като ги ръсите с мазнина и с плънката от задушеното зеле. Най-отгоре сложете накъдрена втората кора и грижливо увийте краищата ѝ.
Поръсете баницата с мазнина и я опечете в силна фурна.
Поднесете я студена (затова се приготвя с олио).
Плънката пригответе по следния начин.
Нарежете на тънки ивички 1 средно голяма кисела зелка. Задушете зелето с 5 - 6 лъжици мазнина, като от време на време наливате по малко вода. Свалете го от огъня и като изстине напълно, разбъркайте го с 1 чаша едро счукани орехови ядки. Нужно е общо 1½ чаша мазнина.