Мойте Рецепти
Ако и вие тайничко завиждате на онези домакини, които майсторски боравят с точилката, ето добрата новина: тази баница изглежда досущ като домашно точените, за нея обаче няма да ви трябва точилка, а само двете ви ръце. С този лесен трик ще се превърнете в хит сред приятелките си!
Поставете маята да се разтвори в 200 милилитра топла вода, като добавите и една чаена лъжичка захар.
В дълбок съд, в който ще замесвате тестото, поставете брашното, разтворената мая, олиото, солта, двата белтъци и едно цяло яйце. Омесете тесто с още 200 милилитра топла вода. Полученото тесто трябва да бъде меко Оставете го да си почине и да втасва около тридесет минути.
Втасалото тесто не се премесва. Само леко прекарайте ръце през него, за да му придадете правоъгълна форма. След това разрежете тестото на осем части.
Всяка част с ръце разтеглете на дълъг фитил с дебелина един пръст.
В тава с диаметър 40/42 см започнете да редите баницата.
Вземете фитила тесто и поставете единия му край в средата на тавата. Започнете да го навивате на охлюв, но преди това поставете натрошено сирене или извара от външния край на фитила - така като започнете да навивате охлювчето, с ръце ще притискате сиренето между спиралите тесто.
Около охлювчето тесто отново поръсете сирене или извара и повторете процедурата с нов фитил от тестото. Повтаряйте така, докато свърши тестото.
След като завъртите баницата, намажете я с жълтък и мляко и поръсете със сусам.
Поставете отгоре няколко парчета маргарин и я сложете да се пече. Печете при температура от 200 градуса около половин час, докато се зачерви хубаво.