1 кисела зелка
800 гр. телешко/говеждо месо или смес мляно месо (за 12 сарми)
50 гр. ориз
1 глава лук, ситно нарязан
100 - 150 грама свински врат или бекон
сол
черен пипер
червен пипер
1 яйце
В съд с 1-2 с.л. топла вода сложете месото и ориза. Разбъркайте добре сместа, а след това добавете лука, яйцето и подправките. Отделете 12 листа от зелето и всеки напълнете със сместа. Навийте на стегнати сарми. Останалата част от зелето нарежете на ленти.
На дъното на голяма тенджера разпределете парчета зеле, а след това сложете и от нарязания свински врат/бекон. Отгоре подредете сармите и останалата част от зелето. Сармите може да наредите и на повече редове, в зависимост от височината на съда, както и техния брой. Налейте вода, така че да бъдат покрити всички съставки, и гответе около два часа. При необходимост доливайте вода, а сармите трябва да се готвят на слаб огън. Не бъркайте, тъй като може да се разкъсат. Само от време на време разклащайте тенджерата.