Стани шеф-готвач у дома: няколко малки съвета, откраднати от най-добрите, ще ти бъдат безценен помощник в кухнята

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Стани шеф-готвач у дома: няколко малки съвета, откраднати от най-добрите, ще ти бъдат безценен помощник в кухнята
6089
Източник: pik.bg
Стани шеф-готвач у дома: няколко малки съвета, откраднати от най-добрите, ще ти бъдат безценен помощник в кухнята

Кулинарията е висше изкуство, което изисква време, знания и понякога - някоя и друга хитрост. Ето няколко хитринки в кухнята, споделени от най-големите в занаята, които ще ви направят истински професионалист! 

- Ако добавяте към ястието чесън, има една хитрост, за да не прекалите с количеството - не добавяйте чесъна директно в гозбата, а просто натъркайте чинията, в която ще сервирате.

Така гостите само ще усетят аромата му, без да им стане неприятно.

- Пресолили сте супата? Няма проблем - поправимо е. Увийте в чиста марля булгур или някаква друга зърнена култура - например ориз, след което натопете вързопчето в тенджерата за известно време. Зърната булгур ще поемат излишната сол. Ефектът е същият, ако сложите един цял картоф. След като извадите картофа, не го изхвърляйте - става на чудесно пюре.

- При готвенето на месо или черен дроб има опасност те да станат прекалено твърди и жилави - за да го избегнете, винаги солете накрая.

стани шеф-готвач у дома

- Питката ви се запича прекалено бързо отгоре? Спокойно, просто метнете върху нея парче мокра хартия.

- Оризът ще остане снежно бял, ако капнете няколко капки оцет в тигана, в който го запържвате.

- Опитвате се да срежете варено яйце? За да не залепне жълтъкът за ножа, просто го намокрете с вода.

- Бульонът лесно ще се избистри, ако сложите кубче лед в тенджерата.

- Не покривайте с капак врящия боб - така зърната няма да потъмнеят след това.

- Бадемите за сладкиша ще се обелят по-лесно, ако предварително ги накиснете в топла вода за 3 минути, а после веднага ги сложете в студена вода.

- За да извлечете максимума от вкуса на кафето, сложете щипка сол в смлените вече зърна - това ще усили аромата и вкуса.

- За хрупкава коричка - намажете месото, което печете, с мед, коняк или сок от нар.

- Перфектната коричка при пържене е трудна задача. За да успеете, има едно лесно правило - не слагайте в тигана нищо, преди мазнината да загрята добре. Иначе ще получите каша, но не и хрупкаво пържено. За да избегнете риска от пръскане на гореща мазнина по вас и котлона, просто пуснете щипка сол в добре загрятото олио.

- Говеждото омеква чудодейно бързо, ако просто добавите кори от банани в говеждия бульон.

- Перфектната панировка - просто сложете счукани ядки вместо сухар в сместа и ястието ще стане още по-вкусно.

- За по-плътен и богат вкус предварително загрейте съдовете, в които ще сервирате.

- Същото важи и за студените ястия, само че при тях охладете добре съдовете преди сервиране.

- Поднасянето на месо е изкуство - трябва да му дадете поне час време след изваждането от фурната. Само така гостите ще усетят всички аромати и невероятния вкус.

- Сосът Винегрет ще стане още по-вкусен, ако просто добавите супена лъжица сварено мляко и малко захар.

- За да избегнете порязване, винаги острете ножовете добре - колкото по-добре наточени са, толкова е по-малка вероятността да се порежете. Звучи невероятно, но е така.

- Екзотична идеята - салатата ще разгърне вкуса си, ако вътре добавите малко... ванилия! Странно ви е? Получава се наистина страхотно!

- Заменете солта и оцета в салатата с лимонов сок. Цитрусовият аромат ще направи зеленчуците по-вкусни, а салатата - по-полезна.

И накрая - не забравяйте, че освен изкуство, готвенето е преди всичко забавление!

Автор: ПИК

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft