Кулинарията е висше изкуство, което изисква време, знания и понякога - някоя и друга хитрост. Ето няколко хитринки в кухнята, споделени от най-големите в занаята, които ще ви направят истински професионалист!
- Ако добавяте към ястието чесън, има една хитрост, за да не прекалите с количеството - не добавяйте чесъна директно в гозбата, а просто натъркайте чинията, в която ще сервирате.
- Пресолили сте супата? Няма проблем - поправимо е. Увийте в чиста марля булгур или някаква друга зърнена култура - например ориз, след което натопете вързопчето в тенджерата за известно време. Зърната булгур ще поемат излишната сол. Ефектът е същият, ако сложите един цял картоф. След като извадите картофа, не го изхвърляйте - става на чудесно пюре.
- При готвенето на месо или черен дроб има опасност те да станат прекалено твърди и жилави - за да го избегнете, винаги солете накрая.
- Питката ви се запича прекалено бързо отгоре? Спокойно, просто метнете върху нея парче мокра хартия.
- Оризът ще остане снежно бял, ако капнете няколко капки оцет в тигана, в който го запържвате.
- Опитвате се да срежете варено яйце? За да не залепне жълтъкът за ножа, просто го намокрете с вода.
- Бульонът лесно ще се избистри, ако сложите кубче лед в тенджерата.
- Не покривайте с капак врящия боб - така зърната няма да потъмнеят след това.
- Бадемите за сладкиша ще се обелят по-лесно, ако предварително ги накиснете в топла вода за 3 минути, а после веднага ги сложете в студена вода.
- За да извлечете максимума от вкуса на кафето, сложете щипка сол в смлените вече зърна - това ще усили аромата и вкуса.
- За хрупкава коричка - намажете месото, което печете, с мед, коняк или сок от нар.
- Перфектната коричка при пържене е трудна задача. За да успеете, има едно лесно правило - не слагайте в тигана нищо, преди мазнината да загрята добре. Иначе ще получите каша, но не и хрупкаво пържено. За да избегнете риска от пръскане на гореща мазнина по вас и котлона, просто пуснете щипка сол в добре загрятото олио.
- Говеждото омеква чудодейно бързо, ако просто добавите кори от банани в говеждия бульон.
- Перфектната панировка - просто сложете счукани ядки вместо сухар в сместа и ястието ще стане още по-вкусно.
- За по-плътен и богат вкус предварително загрейте съдовете, в които ще сервирате.
- Същото важи и за студените ястия, само че при тях охладете добре съдовете преди сервиране.
- Поднасянето на месо е изкуство - трябва да му дадете поне час време след изваждането от фурната. Само така гостите ще усетят всички аромати и невероятния вкус.
- Сосът Винегрет ще стане още по-вкусен, ако просто добавите супена лъжица сварено мляко и малко захар.
- За да избегнете порязване, винаги острете ножовете добре - колкото по-добре наточени са, толкова е по-малка вероятността да се порежете. Звучи невероятно, но е така.
- Екзотична идеята - салатата ще разгърне вкуса си, ако вътре добавите малко... ванилия! Странно ви е? Получава се наистина страхотно!
- Заменете солта и оцета в салатата с лимонов сок. Цитрусовият аромат ще направи зеленчуците по-вкусни, а салатата - по-полезна.
И накрая - не забравяйте, че освен изкуство, готвенето е преди всичко забавление!
Автор: ПИК