Всички се престараваме с приготовленията по Великден - боядисваме 60 вместо 20 яйца, купуваме 10 козунака и после се чудим какво да правим с останалата храна от празничната трапеза. Ако досега сте хвърляли на боклука изсъхналия козунак , днес ще ви покажем как да го превърнете във вкусен и сочен сладкиш, с който да се посладите след празниците.
Кекс от стар козунак
Продукти:
350 гр.сух козунак (може и стар хляб или друг изсъхнал сладкиш)
150 мл прясно мляко
150 гр.захар
5 яйца
60 гр.масло
галета или хлебни трохи
100 гр.заквасена сметана
150 гр.сушени плодове/ ядки/захаросани плодове (ако няма такива в козунака)
100 гр.сладко или конфитюр
Приготвяне:
Нарежете козунака на малки парченца и ги накиснете в студено мляко. Разтопете маслото на водна баня и го оставете да изстине. Разбийте жълтъците, отделени от белтъците, със захарта, добавете разтопеното масло и разбъркайте добре. Отделно разбийте белтъците до плътна бяла пяна.
Изсипете върху омекналия козунак разбитите жълтаци, добавете заквасената сметана, разбъркайте и след това внимателно добавете разбитите белтъци. Накрая прибавете накиснатите предварително в топла вода стафиди, запечените ядки и захаросани плодове и разбъркайте.
Намажете формата с масло, поръсете с галета, изсипете вътре тестото и пъхнете сладкиша да се пече в загрята на 200 градуса фурна за 35 минути, до златисто-кафяво. Оставете сладкиша да изстине и поднесете с пудра захар, топка сладолед или бита сметана.