Стар навик - купувам нишесте в килограми. Ще ви кажа защо и как го използвам

вход през zajenata.bg
За Жената
Стар навик - купувам нишесте в килограми. Ще ви кажа защо и как го използвам
2902
Снимков материал: pixabay.com
Стар навик - купувам нишесте в килограми. Ще ви кажа защо и как го използвам

Трябва да започнем с факта, че в готвенето има поне 3 вида популярни нишестета:  картофи, царевица и ориз . Първият се използва най-често при приготвянето на сосове, котлети и основни ястия, но другите два са по-подходящи за създаване на меки десерти и сладкиши.

 

Най-често срещаният начин за използване на нишесте е  приготвянето на желе. Просто ястие, което изисква минимум съставки и усилия, но именно благодарение на нишестето е намерило своето признание. Меката текстура и богатият плодово-горски вкус са направили напитката любима на всички поколения.

Прието е да добавяте няколко супени лъжици нишесте към месния сос, за  да коригирате консистенцията му. Точно на същия принцип се използва в сосове, само прахът се разрежда с масло, а не с вода. В края на краищата една от основните функции на нишестето е сгъстяването и залепването.

Ако замените само 10% от общото тегло на брашното с нишесте,  можете да получите пищен пандишпан и да не се притеснявате за лошо печене. Тази промяна в съставките ще направи структурата на печене безтегловна, мека и разхлабена.

Китайската национална кухня ни е дала традицията да  панираме месо в нишесте с подправки.  Благодарение на него кората се оказва тънка, хрупкава и сочността на продукта се запазва, което е особено важно при готвене на пилешки филета.

Забравихте, че няма яйца, а пълнежът за котлети е готов? Няма проблем - използвайте нишесте: само  2 с.л. л. ще замени напълно едно пилешко яйце.  Ако няма нишесте, настържете сурови картофи и разбъркайте в месото.

Към палачинката се добавя нишесте, за да стане тестото възможно най-еластично. Въвеждането му в състава ще ви позволи да  изпържите много тънки палачинки  - само с брашно за постигане на този ефект няма да успеете. Но бъдете внимателни - добавете нишестето на порции и разбъркайте старателно, за да избегнете образуването на бучки.

Не си отказвайте удоволствието да правите пайове с череши или течно сладко, защото бързате да помогнете на нишестето. Добавете няколко супени лъжици към пълнежа и вижте колко  бързо излишната влага изчезва. Вече няма изгорен сок!

Премахване на мазни петна

Царевичното нишесте може да бъде вашият най-добър приятел за  премахване на мазни петна  от места като диван, стол или килим.

Ако имате петна от храна на стола си, запомнете тази рецепта:

Съставки

4 супени лъжици царевично нишесте (32 g)
¼ чаши мляко (62 ml)

Инструкция

Направете  паста  от царевично нишесте и мляко.
Нанесете го върху петното и  оставете за една нощ .
На следващия ден ще забележите, че пастата се е втвърдила. Измийте го

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft