Трябва да започнем с факта, че в готвенето има поне 3 вида популярни нишестета: картофи, царевица и ориз . Първият се използва най-често при приготвянето на сосове, котлети и основни ястия, но другите два са по-подходящи за създаване на меки десерти и сладкиши.
Най-често срещаният начин за използване на нишесте е приготвянето на желе. Просто ястие, което изисква минимум съставки и усилия, но именно благодарение на нишестето е намерило своето признание. Меката текстура и богатият плодово-горски вкус са направили напитката любима на всички поколения.
Прието е да добавяте няколко супени лъжици нишесте към месния сос, за да коригирате консистенцията му. Точно на същия принцип се използва в сосове, само прахът се разрежда с масло, а не с вода. В края на краищата една от основните функции на нишестето е сгъстяването и залепването.
Ако замените само 10% от общото тегло на брашното с нишесте, можете да получите пищен пандишпан и да не се притеснявате за лошо печене. Тази промяна в съставките ще направи структурата на печене безтегловна, мека и разхлабена.
Китайската национална кухня ни е дала традицията да панираме месо в нишесте с подправки. Благодарение на него кората се оказва тънка, хрупкава и сочността на продукта се запазва, което е особено важно при готвене на пилешки филета.
Забравихте, че няма яйца, а пълнежът за котлети е готов? Няма проблем - използвайте нишесте: само 2 с.л. л. ще замени напълно едно пилешко яйце. Ако няма нишесте, настържете сурови картофи и разбъркайте в месото.
Към палачинката се добавя нишесте, за да стане тестото възможно най-еластично. Въвеждането му в състава ще ви позволи да изпържите много тънки палачинки - само с брашно за постигане на този ефект няма да успеете. Но бъдете внимателни - добавете нишестето на порции и разбъркайте старателно, за да избегнете образуването на бучки.
Не си отказвайте удоволствието да правите пайове с череши или течно сладко, защото бързате да помогнете на нишестето. Добавете няколко супени лъжици към пълнежа и вижте колко бързо излишната влага изчезва. Вече няма изгорен сок!
Премахване на мазни петна
Царевичното нишесте може да бъде вашият най-добър приятел за премахване на мазни петна от места като диван, стол или килим.
Ако имате петна от храна на стола си, запомнете тази рецепта:
Съставки
4 супени лъжици царевично нишесте (32 g)
¼ чаши мляко (62 ml)
Инструкция
Направете паста от царевично нишесте и мляко.
Нанесете го върху петното и оставете за една нощ .
На следващия ден ще забележите, че пастата се е втвърдила. Измийте го