Само 2 таблетки от този витамин и тестото шупва пред очите ти! Стават уникални кифлички:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Само 2 таблетки от този витамин и тестото шупва пред очите ти! Стават уникални кифлички:
Само 2 таблетки от този витамин и тестото шупва пред очите ти! Стават уникални кифлички:
8857
Само 2 таблетки от този витамин и тестото шупва пред очите ти! Стават уникални кифлички:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чудили ли сте се защо купешките тестени изделия са толкова меки и остават свежи за дълго време, без да се развалят? Днес всичко това се дължи на различни добавки, които придават на изделията от тесто цвят, вкус, мекота и дълготрайност, но в миналото се е използвала само една съставка и това е витамин С .

Някои от по-малките пекарни все още запазват тази традиция да правят сладкиши, които все още имат онзи разпознаваем мирис и вкус, които помним от детството. Опитните домакини знаят тайната, а тя е добавянето на 1000 мг витамин С в тесто , което се замесва с 1 кг брашно.

Може би се чудите защо точно витамин С, когато се унищожава по време на печене?! Тайната на витамин С е по време на ферментацията на тестото, тоест помага на маята да се активира още по-добре, а тестото тогава става два пъти по-меко от обикновено. Има огромна разлика между сладкиши, изпечени от обикновено тесто, и тези, които са приготвени с витамин С. Опитайте и се убедете сами:

Тесто с витамин С

Продукти: 

Около 1 кг брашно (може и малко повече)

500 мл хладка вода или мляко

100 мл олио (или 12 супени лъжици олио + 2 яйца на стайна температура)

1 кубче прясна мая

2 табл. витамин С от 500 mg

1-2 супени лъжици захар

1 супена лъжица сол

СЪВЕТ: В зависимост от вкуса, някои хора предпочитат тесто, замесено само с вода, а други с мляко и яйца. Вие избирате съставките по ваш вкус. 

И ОЩЕ:

1 яйце за намазване

100 г сусам за поръсване отгоре

200 г масло или маргарин по желание за кифличките

Приготвяне: 

Стрийте таблетките витамин с нещо твърдо, за да ги направите на прах, след което ги разтворете в малко хладка вода или хладко мляко. Оставете маята настрана в отделна купа и добавете захарта и останалото хладко мляко/вода.

Разбъркайте, за да се разтвори добре, след което добавете олиото и яйцата на стайна температура, разтворения витамин С, след което с постепенно добавяне на брашното, смесено със сол, замесете средно меко тесто, което не лепне по ръцете.

тесто с витамин С

Оставете тестото в чиста купа, покрита с кърпа или фолио на топло място. Ако не разполагате с много време, достатъчно е да втасва 20 минути, а след това от него да оформите кифлички или питки в различни форми.

втасало тесто

А ето как правим ние:

Замесете тестото и го разделете на 20-30 топки, например. С помощта на точилка разточете всяко топче на продълговата кора и ги навийте на рулца. Подредете кифличките в намазнена тава.

 

топки тесто

тестени кифлички

 

Оставете ги да престоят един час или дори повече, докато удвоят обема си. След това по желание ги намажете с разбито яйце и ги поръсете със сусам, а който желае може да сложи малко парченце масло или маргарин отгоре за още по-голяма мекота. 

кифлички със сусам

Печете ги в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около 15 минути.

меки кифлички с витамин

кифлички с витамин С

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft