Е, познайте за какво човек се сеща първо като седне на масата? Разбира се, хляб ! Без него доста хора не могат да се нахранят. С хляб за закуска, обяд и вечеря и почти винаги има някъде по шкафовете някой стар и се чудите какво да го правите, защото е грехота да се хвърля
Рецепти с хляб
Английски пудинг за закуска
Ако намерите шепа от всякакви плодове във фризера, а в шкафа имате застоял хляб, гарантирана ви е кралска закуска!
съставки :
6-8 филийки пшеничен хляб (отрязани кори)
300-400 г замразени плодове
3-4 с.л. пудра захар
2 чаши.. вода
Готвене :
Сложете горските плодове в тенджера, поръсете със захар за глазура, залейте с вода, поставете на огън и доведете до кипене. Изсипете сиропа в чашата.
Покрийте купата с фолио. Поставете на дъното и по стените на съда филийки хляб, потопени в ягодов сироп, така че да няма останали празнини. Сложете плодовете в купата с хляб. Покрийте с останалите парчета хляб и подходяща чиния в диаметър. Поставете пудинга в хладилника за една нощ.
На следващата сутрин леко обърнете формата, така че пудингът да е върху чиния, махнете фолиото. Сервирайте със сметана или сладолед.
печен хляб със сирене и кашкавал и билки
Сервирайте тази закуска на следващата среща с приятели, вместо обичайните сандвичи! Уверяваме ви, че всички ще се радват
съставки :
1 хляб
100 г кашкавал
100 г сирене
0,5 лъч. зелен лук
0,5 лъч. копър
150 г масло
2 скилидки чесън
1 щипка черен пипер
сол на вкус
Готвене :
Нарежете горната част на хляба на кубчета 2 х 2 см, като не режете до дъното. Разтопете маслото, нарежете и двата вида сирене на тънки филийки. Смесете всички подправки
Към маслото добавете солта, черния пипер, чесъна и подправките.
Сложете хляба във фурната за 15 минути на 170 градуса.
Топлата испанска салата "Мигас"
Мигас се превежда като "трохи". Хляб в салатата? Въпреки това, на пръв поглед това ястие става веднага
съставки :
250 г пшеничен хляб
150 г пушени меса (колбаси, бекон)
40 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 с.л. лимонов сок
1 чушка
сол на вкус
червен пипер на вкус
черен пипер на вкус
магданоз на вкус
Готвене :
Нарежете хляба на филийки, след това на малки кубчета.
Загрейте олио в тиган, хвърлете там цели обелени скилидки чесън, за да ароматизира маслото, след което извадете.
Пушените меса, нарязани на малки филийки, запържете в ароматното масло. След това в същия тиган запържете кубчетата хляб до златисто кафяво. Върнете пушените меса в тигана, подправете ястието, добавете лимонов сок, нарязан на ситно чушки и нарязан магданоз. Разбъркайте, задръжте на огъня за 1 минута, сервирайте.
Испански десерт Pan de calatrava
Необичайно деликатен, изискан десерт. Никой няма да предположи, че е приготвен от застоял хляб!
съставки :
500 г стар хляб
1 литър мляко
7 яйца
350 г захар
1 канелена пръчица
120 мл вода
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. лимонова кора
Готвене :
Нарежете хляба на филийки с дебелина 1,5 см, отрежете коричките. Изсипете млякото в яхния, добавете канелена пръчица, лимонова кора, доведете до кипене. Извадете от котлона, охладете леко, след което прецедете.
Направете карамела. В тенджера смесете 6 с.л. вода и 6 супени лъжици захар, доведете до кипене. Добавете 1 чаша мляко, вари се до сгъстяване.
В дълбока купа разбийте яйцата с останалата захар до пяна. Сипете топло мляко на порции и продължете да разбивате.
Изсипете карамела на дъното на топлоустойчивата форма, след което припокрийте с филиите хляб. Изсипете сместа от яйца и мляко. Поставете тигана върху лист за печене, изсипете вода в тигана една трета от височината. Гответе десерта във фурната на водна баня на 180 градуса 30 минути.
Лазаня от стар хляб
Ако ви се хапва лазаня и нямате специални кори, защо да не вземете стар хляб? В същото време спестявате пари, без да губите вкуса.
съставки :
500 г кайма
1 лук
2 скилидки чесън
1 хляб
4 големи домата
2 с.л. италиански билки
черен пипер на вкус
1 супена лъжица зехтин
3 супени лъжици масло
3 супени лъжици брашно
300 мл мляко
200 г кашкавал
Готвене :
В дълбок тиган на среден огън запържете нарязания на кубчета лук, нарязания чесън и каймата. Овкусете с черен пипер, разбъркайте.
Нарежете хляба на филийки, запържете до златисто кафяво. Поставете на дъното на формата, отгоре сложете половината кайма, след което нарежете доматите на кръгчета. Поръсете щедро с ароматни билки, черен пипер, намажете със зехтин, поръсете с настърган кашкавал. Повторете слоевете.
Разтопете маслото в тенджера на среден огън, добавете брашно, изсипете млякото на порции при непрекъснато бъркане. Довежда се до сгъстяване. Изсипете соса върху съставките във формата. Печете на 180 градуса за 30–35 минути.
Запазете любимите си рецепти, споделете ги с приятелите си!