1 кг лук
2-3 патладжана
3-4 полусварени картофа
на вкус - настъргано сирене или кашкавал
подправки: сол, черен пипер, мащерка или смес от любимите подправки
Дори и да не сте от постещите, тази рецепта със сигурност ще погъделичка приятно небцето ви.
Лесна и бърза е, и идва от готварските книги на нашите майки и баби.
Нарежете на ситно лука и го запържете хубаво. Част от лука, колкото да покрие дъното на тавата, в която ще печете, сложете настрана, а останалата част доcпржете до зачервяване.
Поставете част от лука в тавата и го разпределете по дъното.
Над него сложете кръгчета нарязан патладжан и подправете на вкус.
Отново покрийте патладжана с пържен лук, а над него подредете кръгове от полусварените картофи (може и да ги настържете).
Покрийте и тях с пържен лук.
Отгоре настържете кашкавал или сирене.
Редувайте продуктите така, докато продуктите свършат. Завършете с пържения лук, заделен предварително настрана.
Поставете мусаката във фурната на 200 градуса за 30-40 минути. Щом я извадите от фурната, поръсете с още малко кашкавал и поднесете топла.