Стара рецепта ликьор от зелени орехчета: Открийте тайната на перфектния ликьор от млади орехи

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Стара рецепта ликьор от зелени орехчета: Открийте тайната на перфектния ликьор от млади орехи
Стара рецепта ликьор от зелени орехчета: Открийте тайната на перфектния ликьор от млади орехи
444
Стара рецепта ликьор от зелени орехчета: Открийте тайната на перфектния ликьор от млади орехи
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ореховката е едно от онези традиционни напитки, носещи уханието на домашно майсторство и семейни събирания. Този вкусен ликьор, произведен от млади зелени орехи и ракия, има богат, орехов вкус и продължителен, приятен аромат, напомнящ за минали поколения.

Ако искате да усетите истинския вкус на Балкана, няма нищо по-хубаво от това да приготвите орехи в собствената си кухня.

С помощта на тази проста рецепта ще можете да се наслаждавате на тази ароматна напитка през цялото лято и да зарадвате приятелите и семейството си с уникален, домашен подарък. Ето как да си я направите сами:

  1. Приготвяне на орехи: Берете младите орехи през пролетта, когато са още зелени и меки. Измийте ги и ги подсушете.
  2. Нарязване на орехите:  Орехите се нарязват на четвъртинки или се нарязват на едро.
  3. Подредете в купа:  В дълбока купа сложете нарязаните орехи и ги наредете на пластове със захарта
  4. Добавете ракия : Залейте ракията върху орехите и захарта, така че да ги покрие напълно.
  5. Оставете да престои: Покрийте съда и го оставете на тъмно и хладно място да престои около месец, като от време на време разклащате съдържанието.
  6. Филтриране и бутилиране:  След месец течността се прецежда през цедка или марля, за да се отстранят ядките и останалите частици. Бутилирайте избистрената течност в стъклени бутилки или бутилки.

1-ви вид ликьор от зелени орехи

- 1 л. ракия (домашна)
- 40 бр. зелени орехчета малки
- 1 кг захар

Нарежете на дребно зелените орехчета и ги залейте в буркан или бутилка с ракията или чист етилов спирт.
Да престоят на слънце 6 – 7 седмици.
Прецедете сместа и добавете 750 г захар, предварително сварена на захарен сироп с 2 чаши вода.
Полученото прецедете през филтърна хартия и налейте в бутилки.

2-ри вид ликьор от зелени орехчета

- 1 л. ракия /домашна/
- 40 бр. зелени орехчета малки
- 1 кг захар
- 1 л. червено вино

Отново орехчетата се заливат с ракия или чист медицински спирт.
Прецеждат се след 1- 2 месеца и се добавят 1 л. червено вино и 1 кг захар, след което се разбъркват.
Поставя се в бутилка и се разклаща енергично 1 седмица.
Изчаква се да се утаи 1 месец, пресипва се в бутилки или буркани и се консумира.
Казват, че колкото повече престоява толкова по-хубав става.

3-ти вид орехов ликьор

- 40 зелени орехчета се нарязват на парчета и се заливат в 3-литров буркан догоре с ракия плюс 1 пакет канела и 3-5 броя карамфил.
Трябва да престоят 40 дни на тъмно и хладно.
Прецежда се 3-4 пъти през марля и се добавят 2 бутилки червено вино (според рецептата от 750 мл. може и от магазина, но препоръчително е да е домашно), добавя се 1,5 кг. захар и шоколадова или по ваш вкус есенция.

4-ти вид ликьор

- 40-60 броя зелени орехчета
- 1 литър ракия
- 250 г захар
- щипка липов цвят
- щипка бял равнец
- 1 индийско орехче

Така смесени продуктите се поставят да престоят 40 дни на слънце в буркани обвити с хартия или платно.
Прецеждат се след това и са готови за ползване с лечебна цел.
Помага за лечение на фарингит, бронхит, язва, болки в стомаха.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft