Ореховката е едно от онези традиционни напитки, носещи уханието на домашно майсторство и семейни събирания. Този вкусен ликьор, произведен от млади зелени орехи и ракия, има богат, орехов вкус и продължителен, приятен аромат, напомнящ за минали поколения.
Ако искате да усетите истинския вкус на Балкана, няма нищо по-хубаво от това да приготвите орехи в собствената си кухня.
- Приготвяне на орехи: Берете младите орехи през пролетта, когато са още зелени и меки. Измийте ги и ги подсушете.
- Нарязване на орехите: Орехите се нарязват на четвъртинки или се нарязват на едро.
- Подредете в купа: В дълбока купа сложете нарязаните орехи и ги наредете на пластове със захарта
- Добавете ракия : Залейте ракията върху орехите и захарта, така че да ги покрие напълно.
- Оставете да престои: Покрийте съда и го оставете на тъмно и хладно място да престои около месец, като от време на време разклащате съдържанието.
- Филтриране и бутилиране: След месец течността се прецежда през цедка или марля, за да се отстранят ядките и останалите частици. Бутилирайте избистрената течност в стъклени бутилки или бутилки.
1-ви вид ликьор от зелени орехи
- 1 л. ракия (домашна)
- 40 бр. зелени орехчета малки
- 1 кг захар
Нарежете на дребно зелените орехчета и ги залейте в буркан или бутилка с ракията или чист етилов спирт.
Да престоят на слънце 6 – 7 седмици.
Прецедете сместа и добавете 750 г захар, предварително сварена на захарен сироп с 2 чаши вода.
Полученото прецедете през филтърна хартия и налейте в бутилки.
2-ри вид ликьор от зелени орехчета
- 1 л. ракия /домашна/
- 40 бр. зелени орехчета малки
- 1 кг захар
- 1 л. червено вино
Отново орехчетата се заливат с ракия или чист медицински спирт.
Прецеждат се след 1- 2 месеца и се добавят 1 л. червено вино и 1 кг захар, след което се разбъркват.
Поставя се в бутилка и се разклаща енергично 1 седмица.
Изчаква се да се утаи 1 месец, пресипва се в бутилки или буркани и се консумира.
Казват, че колкото повече престоява толкова по-хубав става.
3-ти вид орехов ликьор
- 40 зелени орехчета се нарязват на парчета и се заливат в 3-литров буркан догоре с ракия плюс 1 пакет канела и 3-5 броя карамфил.
Трябва да престоят 40 дни на тъмно и хладно.
Прецежда се 3-4 пъти през марля и се добавят 2 бутилки червено вино (според рецептата от 750 мл. може и от магазина, но препоръчително е да е домашно), добавя се 1,5 кг. захар и шоколадова или по ваш вкус есенция.
4-ти вид ликьор
- 40-60 броя зелени орехчета
- 1 литър ракия
- 250 г захар
- щипка липов цвят
- щипка бял равнец
- 1 индийско орехче
Така смесени продуктите се поставят да престоят 40 дни на слънце в буркани обвити с хартия или платно.
Прецеждат се след това и са готови за ползване с лечебна цел.
Помага за лечение на фарингит, бронхит, язва, болки в стомаха.