Тази старинна орехова торта ще ви зарадва не само с простотата на приготвяне, но и с неустоимия си вкус. Вероятно вече имате необходимите съставки в кухнята, така че запрятайте ръкави и нека приготвим заедно разкошната Торта с 10 лъжици орехи . Ето какво ви трябва:
Торта с 10 лъжици орехи
Продукти:
3 яйца
7 супени лъжици захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
16 супени лъжици брашно
12 г бакпулвер (едно пакетче)
10 супени лъжици счукани орехи
За крема:
800 мл прясно мляко
2 пакетчета пудинг ванилия
7 лъжици захар
2 супени лъжици брашно
200 г масло
80 г шоколад
натрошени орехи за поръсване
Приготвяне:
В по-дълбока купа счупете три яйца и добавете 7 супени лъжици захар. Разбийте с миксер, докато захарта се разтопи и сместа се сгъсти и изсветлее. Трябва да бъркате около 5-10 минути, докато получите лека кремообразна смес.
Добавете 100 мл мляко към разбитата яйчена смес и продължете да разбивате, след което добавете 100 мл олио за готвене на тънка струя. Бъркайте още 2-3 минути, след което към течните се добавете сухите съставки: 16 супени лъжици брашно и 12 г бакпулвер (най-добре е да се пресеят през сито, за да стане по-мек сладкишът).
Към сместа добавете десет супени лъжици натрошени или ситно нарязани орехи. Вече нямате нужда от миксер и смесете съставките с бъркалка, докато се хомогенизират и се получи гладка смес. Пригответе тава за фурна с размери 30х40 см и я покрийте с хартия за печене.
Готовата смес се изсипва във формата, разпределя се равномерно и се заравнява. Разклатете формата, ако е необходимо, за да нивелирате сместа. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути (проверете с клечка за зъби, ако излезе суха, значи е изпечена).
Докато блатът се пече, пригответе крема. Сложете 800 мл мляко в тенджера на котлона и добавете две пакетчета пудинг с вкус на ванилия. Подсладете със седем супени лъжици захар или на вкус. След това добавете две пълни супени лъжици брашно, което ще допринесе за по-доброто сгъстяване на крема.
Разбъркайте сместа с бъркалка и загрейте на среден огън. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки, докато кремът заври и се сгъсти. Докато кремът е още топъл, добавете 200 г нарязано на кубчета масло или маргарин и разбъркайте, докато се разтопи.
Когато маслото се поеме от крема, добавете 80 г натрошен на кубчета бял шоколад и разбъркайте още малко, докато се разтопи и се изравни с крема. Оставете сварения крем да изстине за половин час с периодично разбъркване, за да не хване коричка (или го покрийте със стреч фолио).
Изпеченият блат се изважда от формата и се оставя да изстине малко, след което се нарязва на две равни части, така че да се получат два по-тънки блата. Поставете първия блат върху десертна чиния или чиния за сервиране (ако искате корите да са по-сочни, накиснете ги в малко мляко).
Нанесете половината от приготвения крем върху блата и го разпределете равномерно, след което изравнете повърхността.
Поставете втория блат, притиснете леко с длани, достатъчно внимателно, за да залепне за крема, след което разпределете отгоре втората половина от останалия крем. Отгоре поръсете натрошени или ситно нарязани орехи, след което оставете тортата в хладилник за поне два часа преди сервиране.