Старовремски тутманик на бурми - тесто като пух и богата плънка. Никой не му прощава у дома:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Старовремски тутманик на бурми - тесто като пух и богата плънка. Никой не му прощава у дома:
Старовремски тутманик на бурми - тесто като пух и богата плънка. Никой не му прощава у дома:
96469
Източник: gotvach.bg
Старовремски тутманик на бурми - тесто като пух и богата плънка. Никой не му прощава у дома:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ароматен, пухкав като памук и пълен със сирене - така трябва да изглежда идеалният тутманик . Ако досега не сте пробвали да направите сами това чудо на кулинарията, днес ще ви предложим една лесна и сполучлива рецепта за тутманик , с която няма как да се провалите пред близките.

Старовремски тутманик на бурми - идеалната рецепта, с която да започнете:

Старовремски тутманик на бурми

Продукти:

3 ч.ч.бяло брашно

20 гр.прясна мая (половин кубче)

1/4 ч.л.сол

1 с.л.захар

1 1/2 ч.ч.топла вода

1/2 ч.ч.олио (свинска мас или масло)

За плънката:

300 гр.сирене

3 яйца (жълтъка на едното за намазване)

тутманик на бурми

Приготвяне:

Първо активирайте маята: разтворете я в 1/2 чаша от топлата (не гореща!) вода, добавете захарта и малко брашно, и разбъркайте на кашица. Оставете да шупне хубаво на топло.

През това време пресейте брашното - хубаво е да го пресеете поне 2 пъти, за да се вкара достатъчно въздух вътре. 

Посолете брашното и оформете в него кладенче. Вътре изсипете шупналата мая и постепенно започнете да добавяте от останалата топла вода, замесвайки тестото.

Може да се наложи да добавите още вода или да не използвате цялото количество - зависи от качеството на останалите продукти. Трябва да се получи меко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втасва, за да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 10 топки. Пригответе плънка от яйцата (без единия жълтък) и сиренето.

Вземете една топка от тестото и потопете в разтопената мазнина (най-пухкаво става с разтопена свинска мас, но може да използвате масло или олио, а може и да ги смесите наполовина). Разтеглете топката с ръце на малка кора

В единия ѝ край поставете 1 пълна супена лъжица от плънката. Навийте на руло и го нарежете на 3-4 по-малки рулца ("бурми"). Подредете ги изправени едно до друго в предварително намазнена тавичка, покрита с хартия за печене.

Отгоре поръсете с още малко от мазнината. Оставяме настрани за 5 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тутманика с разбития с малко прясно мляко жълтък, а по желание поръсете със семена. Печете около 10 минути на тази температура. След това увеличете температурата на 200 градуса и печете още около 25 минути до златисто.

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft