Не е необходимо да сте турист или участник в маратон, за да оцените стафидите като удобна, даваща Ви енергия и ниска на мазнини закуска - те са лесни за опаковане, лесни за ядене и почти никога не се развалят. Както и другите сушени плодове, стафидите са достъпни по магазините целогодишно.
Научното име на стафидите е Vitus vinifera. Те се създават чрез дехидратиране на гроздето като се използва слънчевата топлина или чрез механичен процес, в който се практикува изсушаването им във фурна. Сред най-популярните видове са Султана, Малага, Мускат, Занте Курант и др. Имайки размера на малки камъчета, стафидите са с набръчкана обвивка над дъвчащата им се вътрешност, напомняща захарни сладки. Макар да има вариации на цвета им, основно те са тъмно кафяви, често с лилавеникави нюанси.