Освен ако не сте гастроентеролог, вероятно не говорите редовно за изпражненията си. Но сигурно сте забелязали и се чудите защо определени храни остават несмлени.
Някои храни не се разграждат правилно.
Бактериите в тялото трябва да могат правилно да разграждат храната, която ядете, но понякога храни с високо съдържание на фибри са особено трудни за смилане.
„Почти всички храни на растителна основа съдържат сложни въглехидрати, които тялото ни не може лесно да преобразува в калории“, казва Даниел Фридберг, доктор по медицина, гастроентеролог в NewYork-Presbyterian/Columbia University Medical Center. За да сте сигурни, че наистина усвоявате хранителните вещества, опитайте да задушите зеленчуците си, което ще ги омекоти и ще позволи освобождаването на повече хранителни вещества.
Не дъвчете храната си старателно.
Това, което се вижда в изпражненията, също се влияе от това колко добре дъвчем храната си. Храносмилателният процес започва с дъвчене, процес, при който зъбите смачкват и смила храната. „Ако не дъвчем храната си старателно, храносмилателните ензими работят по-трудно, така че храната преминава непокътната“, казва Соня Анджелоне, MS, RDN, говорител на Академията по хранене и диететика.
Слюнката, жлезите в лигавицата на стомаха, панкреаса , черния дроб и тънките черва съдържат храносмилателни ензими, вещества, които ускоряват химичните реакции и помагат за разграждането на храната до нейните основни хранителни вещества.
Храната има твърда външна обвивка.
Някои ядки и семена имат твърди външни черупки, които затрудняват достъпа до мазнините, съхранявани вътре. Въпреки че това не е вярно за царевицата, изглежда, че тя винаги просто преминава през храносмилателната система. Царевицата може да няма твърда обвивка, но всяко зърно има външна мембрана, съставена от целулоза, която човешките ензими не могат да разградят. Вътрешността на сърцевината се смила, но целулозната мембрана остава видима в изпражненията. Въпреки че царевицата изглежда напълно непокътната, тялото усвоява предимно нейните хранителни вещества.
Яли сте интензивно оцветена храна.
Странно е, че храната, която ядем, може да бъде разпозната по цвета на изпражненията. Ако е зелено или дори синьо, това може да е резултат от по-висок прием на зелени, листни зеленчуци или горски плодове. Храни като цвекло, желе или боровинки могат да оцветят изпражненията в червено. Внимание, ако не си спомняте да сте яли нещо с този пигмент, това може да е кръв, в който случай трябва да посетите лекар.
Храната преминава през храносмилателния тракт твърде бързо.
Обикновено отнема от 24 до 72 часа, докато храната премине през храносмилателния тракт. Някои хора имат висока степен на чревна подвижност и може да забележат частици храна в изпражненията си, които не са имали време да се разградят напълно.
„Коефициентът на подвижност е време за преминаване, което се влияе от здравето на мускулите на дебелото черво, както и от състава на диетата“, обяснява Анджелоне.
Стомашно-чревният тракт се състои от четири различни части: хранопровод, стомах, тънко черво и дебело черво . Всяка част от стомашно-чревния тракт има уникална функция в храносмилането и подвижността може дори да се различава между различните части на червата, казва д-р Сунита Кришнареди, гастроентеролог в Нюйоркския презвитериански/Медицински център на Колумбийския университет.
Наличието на други проблеми със стомашно-чревния тракт
Виждането на частици храна в изпражненията обикновено не е причина за безпокойство. Въпреки това, ако са придружени от диария или необяснима загуба на тегло, това може да е признак на по-сериозно състояние и трябва да бъде оценено от лекар, казва д-р. Кришнареди. Диарията и загубата на тегло могат да бъдат признаци на малабсорбция, свързана с целиакия, болест на Crohn или проблеми с панкреаса. Имайте предвид, че всички заболявания, които причиняват малабсорбция, могат да причинят несмлени частици храна в изпражненията.