Германски изследователи установиха, че ако хората не виждат какво ядат, поглъщат по-малко храна, предаде в. „Дейли мейл“.
Според професорът по психология Брита Ренер от университета в Констанц, когато се храни на тъмно, човек насочва вниманието си към другите сетива. Незрящите разграничават храните по-добре с обонянието си и имат по-силно усещане за вкус, изтъкна проф. Ренер. Вероятно е преживяването на храненето да е по-силно, когато човек е със завързани очи и това да води до усещането, че е изядена повече храна. Смята се, че зрението има ключова роля за засищането. На него обаче може да се повлияе с това колко голяма изглежда порцията в чинията. Предишно проучване установи, че когато се хранят от малка чиния, хората се чувстват по-сити, отколкото ако са изяли същата порция от голяма чиния.
За изследването си екипът е работил с 90 студенти, които са яли три различни сладоледа. Те са давали оценка на вкуса и текстурата, както и на усещането за ситост. Носилите превръзка на очите яли с 9 процента по-малко от останалите. Тези, които виждали какво ядат, надценили с 33 процента поетото количество, а другите – с 88 процента.
От еволюционна гледна точка невиждането на храната може да се свърже със заплаха от поглъщане на патогени и това също да намалява апетита.