Тук всички толкова обичаме сини домати и чушки, че лъвският дял от рецепти е невъзможен без тях. Като салата от патладжан и чушка . Всъщност това ястие има само две основни съставки и пикантен дресинг. Но комбинацията е толкова успешна, че ще се вкорени във всяка кухня.
Вкусът е същият, сякаш зеленчуците се задушават на скара. Те буквално се къпят в пикантен сос, от който придобиват необходимата пикантност. Трудно е да се каже дали е салата или предястие . Едно е ясно: невероятно вкусно е!
Съставки
Патладжан 1 кг
чушка 1 бр.
Чесън 1 бр
подправки на вкус
Вода 350 мл
Оцет 7 ч.ч
Захар 2 супени лъжици
Сол 1 супена лъжица
Слънчогледово олио на вкус
Подготовка
Нарежете чушките на половинки или четвъртинки и печете до тъмно и загоряло във фурната.
Докато чушките се пекат, пригответе патладжаните. Нарежете ги на филийки и запържете в малко олио в тиган.
Пригответе марината: Смесете вода, няколко супени лъжици олио, сол, захар и оцет. Добавете подправки (сухи или пресни).
Разстелете патладжаните и чушките на редуващи се слоеве, поръсете с пикантния дресинг и подправете с резените чесън. Поставете в хладилника да се маринова за един ден или сервирайте веднага.
Използвайте зеленчуци като опция: копър, магданоз, лилав босилек и особено кориандър. Дори сушени провансалски билки ще са подходящи. Салатата от пипер и патладжан се сервира както гореща (непосредствено след дресинга), така и студена след мариноване. Между другото, можете да го завиете в буркани и да го оставите за зимата. Кой вариант предпочитате?