С редовна консумация (няколко пъти седмично) на колбаси, поставяме тялото си под голям риск от развитие на опасни болести като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак.
Сигурно вече сте чули, че месните заготовки не са добри за вас, но най-добре ще осъзнаете опасностите, когато разберете колко всъщност са нездравословни. Колбасите съдържат във всички месни хранителни стоки, които са преминали процеса на осоляване и химическа обработка, с което се удължава срока на годност.
Месните заготовки са пълни със соли, калории и мазнини.
Представяте ли си какво причинявате на тялото след приема на някакво обработено месо. Тялото ви се пълни с три пъти повече сол, когато ядете тези така наречени салами, кренвирши, пушени филета, вместо тези неща хапнете едно варено пиле. Защо прекомерното количество сол е опасно? Защото вашите кръвоносни съдове отслабват, а това води до сърдечни заболявания. Вашето тяло не може да преработва такива количества сол. Със задържането на водата поради натрупване на сол, увеличавате притока на кръв, а колко по- голям е притока на кръв, толкова повече вашето сърце се затруднява, тъй като трябва да изтласква повече кръв до артериите, и така то се натоварва и започват проблеми с кръвното налягане.
Диабет
Изследванията показват сериозна опасност от нитратите в месните заготовки. Експерти по диабет казват, че нитратите намаляват отделянето на инсулин и влияят отрицателно на нивото на глюкоза в кръвта. Неотдавнашно проучване на Харвард е доказало, че само една порция колбаси дневно ( две филийки хляб със салам или един хот-дог ), увеличава риска от диабет с 29%.
Рак
Шведски учени са установили, че сред тези, които ядат колбаси се е увеличава риска от рак на стомаха. Дългогодишни проучвания на Хаваите показват, че хората, които ядът много колбаси имат 67% по-голям риск от рак на панкреаса, за разлика от тези, които рядко или никога не ядат такава храна.
Съветът от експерти е месните заготовки да не се ядат повече от веднъж седмично, а придецата по добре е да не се приемат.