Предлагаме ви рецептата за уникално телешко по старопланинска рецепта . Лесно се прави, дори и да не сте специалисти в кулинарията.
Трябват ни 750 грама телешко месо, 500 грама сушени сини сливи, олио, доматено пюре, една глава лук, червен пипер, щипка захар, черен пипер, сол на вкус.
Първо трябва да си нарежем като за кебап телешкото месо. Лука си го нарязваме на ситно. Запържваме си месото в олиото, а като видим, че вече се е зачервило, си слагаме вътре към него и лука.
Подправяме с подправките на вкус. Доматеното пюре си го размиваме с малко водичка и също го добавяме към месото. Оставяме го да ври на тих огън и посоляваме със сол на вкус.
Отделно от това си слагаме да си варим сливите. Като станат готови си ги добавяме към ястието, което те овкусяват страхотно. Дори и да не обичате или да не ви се вярва, че ще стане супер, не се съмнявайте. Пробвайте, защото наистина сливите предават много апетитен вкус и аромат.
Само знайте, че като сложим сливите в ястието, не бива да ги разбъркваме, за да не се разкъсат. Поръсваме си с малко брашно и си добавяме щипката захар като оставяме да се карамелизира.
Страшно вкусно става това ястие. То е едно от най-разпространените в малките и китни градчета, сгушени в красотите на Стара планина. Няма човек, който да отиде сред природата там и да не опита от вкусотиите на местните.
Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!