Стриди Рокфелер

вход през zajenata.bg
Стриди Рокфелер
admin
Добавена от: admin
19391
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

10 стриди (1 кг)
1/4 ч. л. сос Уорчестър
1 с. л. галета
4-5 стръка магданоз
1 стрък лук
1 скилидка чесън
20 мл мастика
20 г масло
100 г бланширан спанак
черен пипер и сол на вкус 

Стридите се измиват много добре на течаща вода. Всяка стрида се отваря, ядката й се поставя в едната половина на черупката, а сокът се запазва. Черупките се слагат в тава с морска сол.
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват за 1 минута в предварително загрятото масло. Добавя се предварително бланшираният, отцеден от водата и наситнен спанак. След 20 секунди се налива мастиката, разбърква се и се изчаква да се изпари. Спанакът се подправя със сол, черен пипер и сос Уорчестър, разбърква се и се оттегля от котлона. Плънката се поръсва с малко галета и се подправя с наситнения магданоз. Накрая се полива с прецедения сок от стриди. Готовата смес се разпределя върху стридите в техните черупки. Пече се 15 минути в предварително загрята на 200-220 градуса фурна, на горно печене.
(от Бон Апети)

Любопитно: Създаденото в Ню Орлеанския ресторант Антоан (Antoine’s) през 1899 г. ястие се състои от масло, спанак и запечени с подправки стриди върху половин черупка. Носи името Рокфелер не защото има директна връзка с милиардера, а по аналогия – най-богатият американец и най-богатият сос. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft