Споделяме с вас рецепта за любимите на всички мекици, която е от Струмския край. Според авторката й са меки като памук и наистина е така - ще се убедите, ако ги приготвите сами.
Снимка: YouTube
Струмски мекици
Продукти:
- 20 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- 300 мл хладка вода
- 100 мл хладко прясно мляко
- 100 г кисело мляко
- 700 г брашно
- 1/2 ч. л. сол
Приготвяне:
1. Разтворете свежата мая и захарта в хладка вода. Добавете хладкото мляко и киселото мляко, след което разбъркайте. Започнете постепенно да добавяте брашното и солта, след което бъркайте до получаване на компактно тесто.
Снимка: YouTube
2. Омесете го на ръка, докато стане гладко. Трябва да е меко, даже леко лепнещо. Покрийте и оставете да втаса за 1 час.
Снимка: YouTube
3. С навлажнени ръце откъснете част от тестото и оформете топки. Наредете ги в намазнена тава. Не трябва да ги оставяте да си почиват.
Снимка: YouTube
4. Разтеглете ги на ръка и ги изпържете в умерено сгорещено олио до зачервяване от двете страни.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Извадете ги върху хартиена кърпа и ги подредете една върху друга.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube