Една от любимите баклава е така наречената " студена баклава ", която представлява перфектна комбинация от мляко, какао и ядки или шам фъстък. Всеки, който я опита, иска второ парче.
По същата рецепта може да си направите и " бяла баклава ", просто вместо ядки използвайте белени лешници и кокос. Млечният сироп я прави идеална. Избрахме най-лесната рецепта за вас. Ето какво ви трябва:
Студена млечна баклава
Продукти:
500 мл прясно мляко
2,5 чаши захар (180 мл чаша)
1 лимон
250 г масло
400 г орехи
450 г готови тънки кори за баклава
какао за поръсване (по желание може да използвате Нескуик или шоколад на прах)
Приготвяне:
С голям нож нарежете орехите на дъска за рязане, но не много ситно. Може да използвате и блендер. След това пригответе сиропа: сложете млякото в тенджера и добавете захарта.
Сложете на огъня да загрее, след което от момента на завиране оставете да поври 3 минути при периодично разбъркване, след което свалете от котлона и оставете да изстине. С този сироп се залива горещата баклава, когато сиропът изстине напълно.
Сложете маслото в друга малка тенджера и добавете лимон, нарязан на колелца (отстранете семките и предварително обработете кората в разтвор с оцет или сода за хляб). Разтопете на слаб огън или в микровълновата.
Отворете корите върху работна повърхност и ги разрежете по средата (трябва да паснат на размера на тавата, в която ще печете баклавата. Големината на листата трябва да отговаря приблизително на тавата за печене, но може допълнително да ги коригирате).
Намажете тавата за печене (средна по размер) отдолу и отстрани с разтопено масло. Сложете кора на дъното и я намажете с масло (най-добре е да използвате силиконова кухненска четка за намазване).
Така се нареждат седем кори една върху друга. Намажете хубаво седмата кора с разтопеното масло, след което разпределете равномерно половината от орехите.
След това продължете процеса на подреждане, след което подредете още шест (или седем) листа, като всеки лист отделно се намазва с разтопено масло. След това поръсете останалите ядки и ги разпределете равномерно.
Върху орехите се нареждат още 6-7 (оставащи) кори, всяка отделно намазана с разтопено масло. Ако ви е по-лесно, в самото начало разделете корите на три части. Ние имахме 7 листа в първия слой и шест в следващите два слоя.
След това нарежете баклавата на кубчета и залейте отгоре с останалото масло. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 40 минути, след което намалете на 100 градуса и печете още 20 минути.
Докато баклавата е гореща се залива бавно с охладения млечен сос и се оставя да се напои и изстине. След това украсете отгоре с какао/шоколад на прах.
Да ви е сладко!