Студена МЛЕЧНА баклава: Идеална за жегите! Лека, сочна и не накъртва от сладост:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Студена МЛЕЧНА баклава: Идеална за жегите! Лека, сочна и не накъртва от сладост:
Студена МЛЕЧНА баклава: Идеална за жегите! Лека, сочна и не накъртва от сладост:
59429
Студена МЛЕЧНА баклава: Идеална за жегите! Лека, сочна и не накъртва от сладост:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Една от любимите баклава е така наречената " студена баклава ", която представлява перфектна комбинация от мляко, какао и ядки или шам фъстък. Всеки, който я опита, иска второ парче.

По същата рецепта може да си направите и " бяла баклава ", просто вместо ядки използвайте белени лешници и кокос. Млечният сироп я прави идеална. Избрахме най-лесната рецепта за вас. Ето какво ви трябва:

млечна баклава с шоколд

Студена млечна баклава

Продукти:

500 мл прясно мляко

2,5 чаши захар (180 мл чаша)

1 лимон

250 г масло

400 г орехи

450 г готови тънки кори за баклава

какао за поръсване (по желание може да използвате Нескуик или шоколад на прах)

Приготвяне:

С голям нож нарежете орехите на дъска за рязане, но не много ситно. Може да използвате и блендер. След това пригответе сиропа: сложете млякото в тенджера и добавете захарта.

нарязани орехи

орехи в купа

Сложете на огъня да загрее, след което от момента на завиране оставете да поври 3 минути при периодично разбъркване, след което свалете от котлона и оставете да изстине. С този сироп се залива горещата баклава, когато сиропът изстине напълно.

Сложете маслото в друга малка тенджера и добавете лимон, нарязан на колелца (отстранете семките и предварително обработете кората в разтвор с оцет или сода за хляб). Разтопете на слаб огън или в микровълновата.

млечен сироп

Отворете корите върху работна повърхност и ги разрежете по средата (трябва да паснат на размера на тавата, в която ще печете баклавата. Големината на листата трябва да отговаря приблизително на тавата за печене, но може допълнително да ги коригирате).

кори за баклава

Намажете тавата за печене (средна по размер) отдолу и отстрани с разтопено масло. Сложете кора на дъното и я намажете с масло (най-добре е да използвате силиконова кухненска четка за намазване).

редене баклава

Така се нареждат седем кори една върху друга. Намажете хубаво седмата кора с разтопеното масло, след което разпределете равномерно половината от орехите.

Загладете ги с длан, така че да е равномерно.

След това продължете процеса на подреждане, след което подредете още шест (или седем) листа, като всеки лист отделно се намазва с разтопено масло. След това поръсете останалите ядки и ги разпределете равномерно.

приготвяне баклава

Върху орехите се нареждат още 6-7 (оставащи) кори, всяка отделно намазана с разтопено масло. Ако ви е по-лесно, в самото начало разделете корите на три части. Ние имахме 7 листа в първия слой и шест в следващите два слоя.

баклава на кубчета

След това нарежете баклавата на кубчета и залейте отгоре с останалото масло. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 40 минути, след което намалете на 100 градуса и печете още 20 минути.

изпечена баклава

Докато баклавата е гореща се залива бавно с охладения млечен сос и се оставя да се напои и изстине. След това украсете отгоре с какао/шоколад на прах. 

баклава с какао

Да ви е сладко!

шоколадова баклава

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft