1 с.л. несолено масло
1 голям стрък зелен лук, нарязан на ситно - около 1/4 чаша
1 1/2 чаши пилешки бульон
сол
прясно смлян черен пипер
2 чаши обелен зелен грах
1/2 чаша гъста сметана (заквасена)
1 ч.л. фино настъргана лимонова кора
пресен естрагон
резени репичка
Разтопете маслото в малък дълбок тиган на среден огън. Добавете лука и сотирайте, докато лукът стане прозрачен - без да покафенява, около 3-4 минути. Добавете бульона, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер и оставете да къкри още 2 минути. Отстранете от огъня и оставете да изстине на стайна температура.
През това време възварете подсолена вода в голяма тенджера. Добавете граха и го варете, докато омекне - 2-3 минути. Отцедете и изплакнете под студена вода.
Смесете половината от охладения бульон и граха в купата на кухненски робот. Разбийте, докато сместа стане много гладка. Добавете още бульон - по малко на порции и продължете да разбивате, докато супата достигне желаната консистенция (да е леко гъста). Прехвърлете в купа и овкусете със сол и черен пипер. Разбийте сметаната и лимоновата кора в малка купичка. Внимателно разбъркайте сметаната в граховата смес, като целта е да не се хомогенизират напълно, а да се виждат ивички сметана. Разпределете по купичките и украсете с резени прясна репичка и листенца естрагон.