Мойте Рецепти
4 домата
2 ч. л. сол
1 ч. л. риган
3 с. л. олио
2 с. л. винен оцет
1 дафинов лист
4-5 стръка магданоз
2 патладжана
1 щипка захар
2-3 с. л. зехтин
1/8 глава лук
1 скилидка чесън
1/2 краставица
1 зелена чушка
черен пипер на вкус
Пaтладжаните се обелват и се нарязват на кубчета. Сипват се в тенджера с кипяща вода, в която са добавени 1 с. л. олио и 1 ч. л. сол. Сваряват се за 5-10 минути.
Приготвя се винегрет от винения оцет, 2 с. л .олио, 1 ч. л. сол, ригана, дафиновия лист, оцета, наситнения магданоз и черен пипер на вкус.
Сварените патладжани се отцеждат от водата и се овкусяват с винегрета.
В основата на всеки домат се прави кръстовиден разрез. Бланшират се в кипнала вода, охлаждат се и се обелват.
Пюрират се заедно с чесъна и нарязаните лук, зелена чушка и краставица. Добавят се зехтинът, щипка захар и сол на вкус.
Супата се сипва в подходяща купа, добавя се ескабече и се сервира.