За основата:
400 гр. кори за баница
4 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
1 чаша кисело мляко
1 бакпулвер
кората от 1 лимон
За сиропа:
400 гр. захар
600 мл. вода
сока от 2 лимона
В тези летни жеги ви предлагаме един лесен и освежаващ сладкиш, в който главната роля е отредена на лимона.
- Накъсайте корите на не много дребни парчета.
- С миксер разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, киселото мляко и бакпулвера. Разбийте до гладка смес. Добавете настърганата кора от единия лимон, след това - накъсаните кори, и объркайте, докато се покрият добре от сместа.
- Изсипете сместа в намаслена и поръсена с брашно тава с размери 20х30 см.
- Печете 30 мин. на 150 градуса.
- Сложете в касерола на огъня захарта и водата, оставете сместа да поври, само колко да се разтопи захарта. Добавете сока от двата лимона и оставете да изстине.
- Върху изпечената пита веднага излейте охладения сироп.
Поднесете сладкиша напълно охладен.