500 гр. аспержи, почистени
сол и бял пипер
3 с.л. зехтин
сокът от 1 лимон
1 стрък праз (само бялата и светлозелена част), нарязан на тънко
1 1/4 чаша пилешки бульон
1 чаша пълномаслено прясно мляко
за гарниране:
225 гр. сирене Маскарпоне
1/4 чаша сметана за разбиване
1/2 ч.л. олио от трюфели
сол и черен пипер на вкус
4 ч.л. нарязан пресен лук
Загрейте фурната на 170 градуса. Объркайте асперфите със солта, пипера, 2 с.л. зехтин и 1 с.л. лимонов сок. Сложете ги върху тавичка за печене и ги изпечете във фурната за 5 минути, докато аспержите омекнат и все още са ярко зелени.
Задушете праза в останалия зехтин за 4-5 минути, докато омекне. Сложете аспержите, праза и бульона в блендер, като ги пюрирате (ако е необходимо на порции). Излейте в голяма купа и добавете млякото и останалия лимонов сок. Смесете добре, подправете със сол и черен пипер. Оставете в хладилник за поне 1 час. Супата може да бъде направена и замразена един ден предварително.
Разбийте сметаната с Маскарпонето, добавете олиото от трюфели, подправете със сол и пипер. Сложете купчинка от сместа върху всяка порция и украсете с нарязан пресен лук.