Рецептите за " мързеливи сладкиши " с ябълки са няколко, а общото между всички е бързата и лесна процедура. Днес избрахме рецепта за стърган ябълков сладкиш , която повечето от вас вероятно познават и са правили неведнъж, но тя определено заслужава внимание, защото резултатът е мек и ароматен ябълков сладкиш , който при това се прави доста бързо и е по силите дори на начинаещ в кухнята.
Заповядайте - рецепта за Мързелива ябълкова пита със стъргано тесто:
Мързелива ябълкова пита
Продукти:
1 чаша свинска мас (може масло или маргарин)
1 чаша захар
3 яйца
2 чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
И още:
1,5 кг ябълки + захар и канела по желание
Приготвяне (съставките се мерят с чаша от 250 мл):
Разбийте една чаша свинска мас с една чаша захар до получаване на фина кремообразна текстура. Ако използвате безсолна мас, извадете я от хладилника, не е нужно да я разтопявате, а ако използвате масло или маргарин, оставете да омекнат малко на стайна температура.
Добавете 3 яйца към разбитата мас, разбийте добре, за да се смеси, след това добавете две чаши брашно, смесено с едно пакетче бакпулвер от 10 g. Омесете добре тестото с ръка (бързо става компактно). Разделете тестото на две части.
Едната част се поставя за кратко във фризера да стегне, а втората се разточва на правоъгълна кора върху хартия за печене, за блат 35х25 см. Върху кората наредете изсушени и охладени ябълки, които сте запържили със захар, докато омекнат и течността се изпари.
Поръсете ябълките с малко канела на вкус. Вместо ябълки можете да сложите вишни, ягоди, череши, горски плодове, боровинки или друг горски плод по желание. Върху плодовете се настъргва втората част от тестото. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Преди сервиране поръсете ябълковата пита с пудра захар, смесена с ванилия.
Да ви е сладко!