250 гр. сушена бакла, обелена - около 2 чаши
4 с.л. зехтин + още малко за поръсване
2 глави кромид лук, нарязан на малки кубчета
4 скилидки чесън, счукан
¼ ч.л. семена от копър, счукан
½ чаша запечени бадеми, натрошени ситно
2 половинки сушен домат
½ чаша козе или овче кисело мляко, овкусено със сол и черен пипер
¼ чаша накъсани пресни ароматни подправки - мента, кориандър, магданоз
Почистете бакла, измийте и прехвърлете в дълбок съд. Покрийте с вода (10 см. над бамята). Оставете да кисне на студено цяла нощ. Отцедете и измийте зърната. Загрейте 4 с.л. зехтин в дълбок тиган на умерен огън. Сложете вътре лука, покрийте и задушавайте до омекване - около 5 минути. Добавете чесъна, копъра, половината бадеми и сушения домат. Гответе така 1 минута. Прибавете баклата и 3 чаши вода. Оставете да заври, намалете огъня, покрийте частично и оставете сместа да къкри, докато баклата започне да се разпада - 30-тина минути. Подправете със сол и черен пипер по средата на времето за готвене. Извадете едната половинка сушен домат, охладете и нарежете на тънки резени. С блендер пюрирайте сместа, докато стане гладка. Ако супата ви изглежда рядка, върнете на котлона, за да се сгъсти. Ако е прекалено гъста, добавете малко топла вода.
Поднесете супата топла, украсена с лъжичка кисело мляко, останалите натрошени бадеми, доматените ивички, пресните подправки и няколко капки зехтин.