За 4-6 порции:
1 ¼ чаша (310 мл) сушен белен грах, измит и накиснат предварително
½ чаша (125 мл) обелена пшеница (жито), измита
10 чаши (2.5 л) вода или бульон
2 дафинови листа
2 с.л. (30 мл) зехтин
2 с.л. (30 мл) счукан чесън
11/2 чаши (375 мл) нарязан кромид лук
2 с.л. (30 мл) соев сос
11/2 чаши (375 мл) нарязани китайски гъби (шийтаке)
1 чаша (250 мл) нарязани моркови (6 мм)
¼ чаша (60 мл) пресен копър, нарязан
1 ч.л. (5 мл) сол
1/8 ч.л. черен пипер
В голяма тенджера сложете граха, пшеницата, водата и дафиновия лист. Възварете сместа, намалете огъня и оставете да къкри, покрит отчасти с капак, за 45 минути. Разбърквайте често.
В средно голям съд загрейте зехтина за 30-тина секунди, добавете чесъна и го задушете за минута. Добавете лука, гответе още 5 минути или докато лукът омекне. Прибавете соевия сос, гъбите, морковите и копъра. Задушете всичко 5 минути.
Прибавете сварените зеленчуци към сместа с граха и пшеницата, заедно със солта. Варете на бавен огън 20 минути, като разбърквате често. Добавете пипера в последните 5 минути от готвенето.