1 по-голяма глава броколи
2 моркова
2 скилидки чесън
1 супена лъжица брашно
60 гр. масло
500 мл прясно мляко
500 мл зеленчуков бульон от кубче
200 гр. топено сирене
Морковите се обелват и нарязват на колелца.
Чесънът също обелва и нарязва на ситно.
В маслото се запържват морковите, а след това и чесънът. След 5 минути пържене на тих огън се добавя бульонът. Оставя се да поври на слаб котлон, за да омекнат морковите.
В друг съд със загрято масло се запържва брашното. Когато се зачерви, се добавя млякото. Разбърква се, докато течността се сгъсти. Добавя се и топеното сирене, и отново се разбърква добре. Супата се оставя да заври отново, а след това се добавят броколите, нарязани на розички.
Дръжките на броколите, нарязани на пръчици, също се добавят в съда. Оставя се да поври 5 минути и се дърпа от огъня. Подправя се на вкус - с черен пипер или шафран.