За лука:
3 средно големи глави лук, нарязани на много тънки резени
2 с.л. масло
3 с.л. зехтин
щипка сол
За супата:
2 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязана ситно
парченце корен от джинджифил, обелено и смляно
2 скилидки чесън, счукани
1 пръчица канела
1 ч.л. смлян кимион
щипка смлян бахар
1 дафинов лист
8 чаши зеленчуков бульон
1 1/2 ч.л. сол (или още на вкус)
1 1/2 чаши червена леща
1/2 чаша бял ориз Басмати
4 чаши бейби спанак
прясно нарязана мента или кориандър - за поръсване
резенчета лимон
едра морска сол - за поръсване
За карамелизирания лук:
Налейте 2 с.л. от зехтина и добавете маслото в голям тиган на умерен огън. Когато маслото се разтопи, прибавете лука. Гответе, докато лукът омекне и пусне сока си - около 5 минути. Увеличете температурата и гответе още 5 минути. Прибавете 1 с.л. зехтин и щипка сол и увеличете огъня до най-висока степен. Гответе, бъркайки непрекъснато, докато лукът стане хрупкав и леко прегори - още 5-10 минути. Оставете го настрана, докато приготвяте супата.
За супата:
Загрейте зехтина в голяма тенджера. Сложете нарязания лук и го запържете до омекване. Прибавете джинджифила, чесъна, канелата, кимиона, бахара и дафиновия лист. Гответе при непрекъснато бъркане за около минута, докато подправките замиришат приятно. Добавете бульона, 1 чаша вода, ориза и солта. Възварете сместа, след това намалете огъня до умерен. Разбъркайте вътре лещата и оставете да къкри за 30-тина минути. Прибавете спанака и го оставете да омекне.
Поднесете супата поръсена с карамелизирания лук, изстискан лимонов сок и няколко щипки мента (кориандър) и морска сол.