6 големи печени картофа
4 стръка зелен лук (само бялата част) - нарязани (заделете зелената част за гарниране)
5 -6 чаши зеленчуков бульон
4 моркова – настъргани
3 чаши прясно мляко с ниска масленост (1%)
1-2 с.л. босилек
2 с.л. смлян чесън
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
малко лют сос (по желание)
2 дафинови листа
4 парчета бекон
1/3 чаша брашно
1/3 чаша масло или маргарин
С лъжица изгребете вътрешността на печените картофи. Сложете я в купа и нарежете на малки парченца. Прибавете настърганите моркови. В дълбок тиган запържете бекона, извадете го и го нарежете на кубчета. Сложете в тигана (без да махате отделената от бекона мазнина) зеления лук и чесъна и задушете за минутка, след това добавете другите подправки (може и на вкус). Разбъркайте, извадете в купа. В тенджера сложете брашното и маслото (маргарина) и при непрекъснато разбъркване пържете, докато стане кашичка (не оставяйте да загори!).Бавно прибавете млякото, докато бъркате. След това разредете с 3 чаши от бульона, добавете бекона, картофите и морковите, разбъркайте и оставете да къкри за около 30 минути или по-дълго (супата ще се сгъсти). Ако е необходимо, добавете още бульон. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Поднесете супата със сирене Чедър, зелен лук и (по желание) лют сос.