около 1 с.л. зехтин
1 тиква цигулка, разполовена и почистена от семето
4 резена бекон, нарязани
1 глава лук, нарязана на ситно
2 стръка целина, на малки парченца
1 дафинов лист
1 ч.л. сушен градински чай или 1 с.л. нарязан пресен
сол и черен пипер
2 чаши нарязани на кубчета картофи
1/4 чаша бренди
3 чаши пилешки бульон
1/2 чаша сухо мляко
Натъркайте тиквата със зехтина и поръсете със сол и черен пипер. Изпечете върху тавичка с разреза нагоре, за около 1,5 часа на 190 градуса. Извадете и оставете да изстине на стайна температура, след което изгребете с лъжица вътрешността.
В тенджера запържете бекона, докато стане хрупкав. Извадете го и поставете върху хартиени салфетки. В тенджерата трябва да остане около 1 с.л. от мазнината. Ако е повече, извадете излишната мазнина, или добавете - ако е по-малко. Сложете вътре лука, целината, градинския чай, дафиновия лист, солта и черния пипер и сварете всичко за около 5 минути. След това добавете картофите, разбъркайте добре, покрийте тенджерата с капак и оставете да се задушават за 3-4 минути.
Махнете капака и добавете брендито. Оставете го да изври за около минути, след което добавете бульона и доварете супата, докато картофите омекнат добре.
Прибавете изгребаната вътрешност на тиквата и оставете да къкри 4-5 минутки, след което прибавете сухото мляко. Махнете супата от огъня и оставете покрита с капака за минутки. Изхвърлете дафиновия лист, пресипете в купички и поднесете с щипка хрупкав пържен бекон върху всяка порция!