3-4 стръка праз, добре измит и нарязан
1 голяма глава лук, нарязана
1 1/2 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. масло
3-4 средни тиквички, нарязани (кубчета около 1 см.)
1 с.л. сол
1 скилидка чесън, счукана
1 с.л. сушена мащерка
черен пипер
3 с.л. брашно
3 чаши зеленчуков или пилешки бульон
1 чаша прясно мляко
запечени орехи
Задушете праза и лука в зехтина и маслото, докато лукът стане прозрачен - около 10 минути. Прибавете тиквичките и чесъна и задушете до омекване на тиквичките. Добавете мащерката и черния пипер. Задушавайте за около 2 минути, след което извадете половината зеленчуци и оставете настрана. Поръсете брашното в тенджерата със супата, така че да покрие зеленчуците. Разбъркайте вътре и бульона. Загрейте, като често разбърквате, за да се сгъсти. Махнете от огъня, леко охладете и пюрирайте сместа. Върнете на котлона, добавете заделените зеленчуци и оставете ястието да покъкри. Разбъркайте вътте млякото, като загрявате леко, за да не заври супата. Поднесете украсена със запечените орехи.