за 4 порции:
1 добре узрял пъпеш Медена роса (около 1,2 кг)
20 сварени скариди
Подправки:
2-3 с.л. олио
2-3 с.л. оцет
люто табаско
малко сол
черен пипер на вкус
стрита сушена и прясна мента
Марината за скаридите:
1 с.л. рибен сос
малко лимон
Измиваме добре пъпеша със сапун и топла вода и го изстудяваме в хладилника за една нощ. Разрязваме го на две през средата и почистваме с лъжица с остри ръбове от семките. Издълбаваме внимателно половинките, без да разкъсваме кората. Оставяме по половин сантиметър по края.
Почистваме скаридите и ги мариноваме.
Пасираме плода и добавям малко вода (зеленчуков бульон) до получаване на гладка консистенция. Подправяме с олиото (може да се замести с тиквено) и другите аромати и сервираме в стъклени чашки или още по-добре - в купа от самия пъпеш. Добавяме скаридите и пресните листа мента. По желание отгоре може да се наръси с още мента и капки олио.