200 г свинска кайма
25 г солен шамфъстък
2 скилидки чесън
2 стръка кориандър
1 яйце
4 с л олио
1,5 л гореща вода
400 г гъби печурки
2 картофа
1 морков
1 глава кромид лук
сол
смлян черен пипер
зелен лук
заквасена сметана
• Шамфъстъкът се накълцва на дребно.
• Чесънът и кориандърът се нарязват на ситно.
• В купа се смесват каймата, шамфъстъкът, кориандърът, чесънът и яйцето.
• Посолява се на вкус.
• Омесва се каймата и се оставя за 10 минути в хладилник.
• В това време гъбите се измиват и се нарязват на филийки.
• Лукът, морковът и картофите се почистват и се измиват.
• Лукът се нарязва на полумесеци, а картофите и морковът на пръчици.
• От каймата се оформят 18 топчета.
• В голяма тенджера се сгорещяват 2 с л олио.
• Пускат се топчетата кайма и се запържват за 5 минути до златист цвят.
• Изваждат се с решечеста лъжица и се оставят в чиния настрани.
• В същата тенджера се сипват останалите 2 с л олио.
• Прибавят се лукът и морковите, запържват се 6 минути, като често се разбъркват.
• Добавят се гъбите и се готвят още 5 минути.
• Сипва се 1,5 л гореща вода.
• Прибавят се нарязаните картофи и супата се довежда до кипване.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Огънят се намалява и супата се оставя да се вари 10-15 минути.
• Прибавят се изпържените топчета.
• Супата се готви още 5 минути и се поръсва със ситно нарязан зелен лук.
• Гъбената супа топчета се поднася заедно със заквасена сметана.