500 гр. кори за баница/баклава
Плънка:
100 гр. шоколад
250 гр. орехи
125 гр. галета
100 гр. бисквити
2 супени лъжици захар
1/3 малка лъжичка канела
1 портокал
1 чаша олио
Сироп:
700 гр. захар
700 мл вода
2 пак. ванилова захар
малко канела
Освен това:
125 гр. масло или маргарин
125 мл олио
по 1 супена лъжица олио на всяка кора
Шоколадът се настъргва и към него се добавят смлените орехи, галетата, смлените бисквити, захарта, канелата и кората от портокал. Всичко се разбърква заедно и се добавя 1 чаша врящо олио, след което хубаво се разбърква.
Взема се една кора и се поставя върху влажна кърпа, маже се с една супена лъжица вода и една супена лъжица олио. Отгоре се поръсва шепа от плънката и се навива около игла за плетене. Леко се набира и се поставя в тава. След това процедурата се повтаря с всички кори. Така подредената баклава се нарязва на парчета и се залива със смес от разтопени 125 гр. масло и 125 мл олио (сместа да бъде гореща). Пече се на 200 градуса до получаване на златист цвят.
Сироп:
В касерола се поставят захарта, водата, ванилията и канелата и сместа се вари 10 минути след като започне да кипи. Напълно охладената баклава се залива с горещия сироп.