1 +1/2 чаша брашно
3 супени лъжици какао
1 чаша захар или сладко на вкус (може и фурми)
1 малка чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка оцет
1/2 малка чаена лъжичка сол
1 малка чаена лъжичка ванилова захар
5 супени лъжици мазнина по избор (слънчогледово олио, зехтин, кокосово или друго масло)
1 чаша вода или газирана вода
Без мляко, без яйца, без миксер!
Големината на чашата е по избор. Чашата в случая е от 250 мл. .
В купа сложете всички сухи съставки, освен содата.
Добавете водата и мазнината, и хубаво разбъркайте, за да няма бучки.
В голяма чаша поставете оцета и содата и разбъркайте, за да се запенят. Тогава ги добавете в разбитата вече смес. Изсипете тестото в съда за печене (намазнена тавичка) и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-тина минути. Задължително проверявайте с клечка готовността.
Оставете сладкиша хубаво да се охлади преди рязане, за да не загуби сладкиша обема си.