Ако все още не сте чували за японското тесто Хокайдо, време е да го опитате! От него се правят най-пухкавите и вкусни тестени изделия. А днес имаме за вас специална рецепта за пухкави и вкусни японски кифлички Хокайдо .
Тези меки, ароматни и деликатни пухчета могат да се приготвят лесно и просто във всяка кухня.
Японски кифлички Хокайдо
Продукти:
За тестото:
Пшенично брашно - 400 гр.
Суха мая - 10 гр.
Захар - 2 супени лъжици
Прясно мляко - 100 мл
Яйце - 1 бр.
Масло - 20 гр.
Сол - 1 ч.л.
За запарката:
Прясно мляко - 60 мл
Пшенично брашно - 20 гр.
За намазване:
Яйчен жълтък - 1 бр.
Питейна вода - 1 супена лъжица
Приготвяне:
Първо пригответе запарката.
Изсипете млякото в касерола и добавете брашното.
Сварете сместа на среден огън, като бъркате непрекъснато.
За 1-1,5 минути сместа става гъста, пастообразна маса.
Дръпнете от котлона и прехвърлете запарката в купа да се охлади.
Междувременно изсипете млякото в друг съд.
Добавете сухата мая и захарта, разбъркайте с бъркалка и оставете за 15-20 минути.
След това пресейте брашното в дълбока купа, чукнете яйцето и изсипете захванатата мая.
След това добавете охладената запарка и омесете тестото.
Първо се меси с шпатула, след което се слага върху маса, поръсена с брашно и се доомесва с ръце.
Веднага щом тестото спре да лепне по ръцете ви, добавете мекото масло към тестото.
Продължете да месите тестото, добавяйки брашно, ако е необходимо.
Тестото трябва да е меко, да не лепне.
Прехвърлете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло място за един час.
Оформете наденица от тестото и я разделете на равни части (при нас са 8 части).
Разточете парче тесто на овал и застъпете страните.
След това леко намачкайте с ръце и завийте на стегнато руло.
Прикрепете ръба на рулото, като прищипете плътно краищата на тестото.
Така оформете всички кифлички.
След това прехвърлете заготовките в тава за печене, покрита с хартия за печене.
Покрийте със стреч фолио и оставете за 15-20 минути.
След това намажете с яйчен жълтък, разреден с вода.
Загрейте фурната до 190°C и печете кифличките за 20 минути.
Извадете ги от фурната, покрийте с кърпа и оставете леко да изстинат.
Японските кифлички Хокайдо са готови, може да ги сервирате топлички.
Добър апетит!