Сигурно няма човек, който да устои на изкушението на прясно изпечен тутманик - пухкав, ароматен, пълен със сирене... Тази рецепта определено влиза в графа "любими" - супер тутманик , който е още по-вкусен на следващия ден след приготвянето му.
Супер тутманик със сирене
Продукти
- брашно - 700 гр.
- мая (суха) - 2,5 ч.л.
- прясно мляко - 400 мл
- яйце - 1 бр.
- масло - 340 гр. (в тестото - 100 гр., за намазване на слоевете - 230 гр., за намазване на съда - 10 гр.)
- захар - 1 с.л.
- сол - 0,5 с.л.
- сирене - 400 гр.
- яйчен жълтък - 1 бр.
Приготвяне
За по-лесно може да замесите тестото с машина за хляб, но можете и на ръка. Не всяка машина има капацитет да замеси такова количество тесто. И така: в контейнера на хлебопекарната изсипете топлото мляко, добавете маята, оставете за 5-10 минути.
Добавете пресятото брашно, яйцето, размекнатото масло, солта, захарта, поставете контейнера в пекарната. Включете режима на месене на тесто. Когато тестото се омеси, преместете го в купа, покрийте я с фолио и я сложете на топло място, докато тестото нарастне 2-3 пъти. През това време настържете сиренето на едро ренде. Когато тестото втаса хубаво, го преместете на масата, добре намазана с масло. Разделете тестото на 10-12 равни части.
За печене на тутманика сме използвали квадратна форма с размери 28 х 28 см, можете също да използвате кръгла. Намажете формата с масло. Вземете едно парче тесто, разточете го много тънко до размера на формата и го преместете в нея. Разтопете маслото.
Намажете листа тесто с разтопено масло с помощта на четка. Сега разточете второто парче тесто (със същия размер), поставете го върху първото и отново намажете с разтопено масло. Отгоре поръсете със сирене (поръсвайте със сирене всеки втори слой тесто, с изключение на най-горния). Така подредете слоевете тесто до последния.
Най-горната кора не мажете с масло! Внимателно нарежете тутманика с остър нож до дъното. Покрийте формата с фолио и я сложете на топло място, докато тутманикът нарастне двойно. Леко намажете горната част с разбит жълтък. Печете на 180 градуса за около 35-40 минути.