Салатите са задължителни за нашата маса без значение от сезона. И тъй като всички твърде много ги обичаме, ви предлагаме различни съветr, които биха били от полза за приготвянето на по-вкусни плодови и зеленчукови салати .
1.
2. Ако желаете да придадете лека пикантност на салатата, но не ви е приятно да усещате късчета чесън, преди да сложите зеленчуците в салатиерата, натрийте съда с него и по този начин ястието ще стане доста ароматно.
3. Зеленчуците за салата е необходимо да се нарязват в зависимост от тяхната плътност. Например: цвекло, ряпа, целина и моркови се режат на ситно, доматите, краставиците, репичките или лука може да нарежете на парчета, а зелената салата само да накъсате с ръце.
4. Ако листата салата са изгубили свежестта си, сложете ги в топла вода с мъничко оцет в нея за около 15 минути. Толкоз време е нужно, за да възстановят първоначалния си вид по този начин. Методът може да се използва и при други зеленчуци, заменете топлата вода със студена, но е необходимо да знаете, че полезните вещества и витамините ще намалеят.
5. За да се запази по-голямо количество витамин С в готовата салата, достатъчно е да добавите към нея няколко капки лимонов сок.
6. Много често охлаждайте зеленчуците, преди да приготвите салата от тях.
7. В никакъв случай не смесвайте топлите зеленчуци с охладените, тъй като готовият продукт бързо ще се развали.
8. Измивайте листата зелена салата със студена вода. Колкото по-студена е тя, толкова по-свежи ще бъдат листата.
9. Изберете подходящия нож. Това е важно, когато режете доматите, примерно, тъй като ако използвате назъбен, ще се отдели по-малко сок от зеленчуците.
10. За да не повредите крехките малини, къпини, ягоди и касис, измивайте ги с помощта на гевгир и изчаквайте водата да се изтече напълно.
11. Щом приготвяте плодови салати от портокали, мандарини и грейпфрути, почиствайте цитрусите от семената. Ако ги оставите в плодовете, салатата ще има горчив привкус.
12. За да се наслаждавате на по-вкусна и по-наситена с витамини салата, приготвяйте си я от сезонни плодове.
13. След като измиете зеленчуците с вода, подсушете ги, защото в противен случай сосовете и дресингите, с които ще овкусите, няма да се задържат по повърхността на продуктите.
14. Сварените картофи (и изобщо зеленчуците) изваждайте от водата, в която са се варили, защото салатите с тях след това ще се получат воднисти и безвкусни.
15. Ако при варенето на цвеклото то е изгубило наситения си цвят, не се разстройвате. Нужно е само да приберете зеленчука в хладилника за 15 минути и той ще възвърне багрите си.
16. Ако нарежете и попарите лука, преди да го добавите в салатата, то ястието ще се получи доста по-вкусно.
17. Замразените зеленчуци слагайте във вряща вода, без да ги размразявате предварително, защото ще станат воднисти и видът им няма да бъде апетитен.
18. За да си остане бял карфиолът и след сваряване, добавете малко прясно мляко във водата.
19. За да премахнете острия и парлив вкус на ряпата, настържете я и измийте със студена вода.
20. Всички салати, които приготвяте от пресни зеленчуци, овкусявайте непосредствено преди поднасянето. Ако подправите по-рано, зеленчуците ще си пуснат сок и в резултат на това видът и вкусът на готовата салата ще се влошат много.