Ако името ви звучи чуждоземно, напълно сте прави! Урбеч е името на ядкова паста, която (освен че е много вкусна) е всепризната като суперхрана.
Днес ще ви разкажем повече за това интересно ястие или по-скоро добавка към ястията - за какво е полезен урбечът и какви са противопоказанията за употребата му.
Наред с това ще споделим една проста рецепта за тази вкусотия.
И така – гъста мастна маса, получена от смес от смлени маслодайни семена с добавяне на мед, се нарича урбеч .
Тази суперхрана е най-често приготвяна в кухните на арабските страни и кавказките народи.
Основата за урбеч обикновено е:
- Ленено семе;
- Слънчогледови семки;
- Тиквени семена;
- Кайсиеви ядки;
- Всеки друг вид ядки.
Сред неговите полезни свойства, когато се използва правилно, заслужава да се отбележи:
- Благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето;
- Въздействие върху доброто настроение;
- Поддържане на усещане за бодрост;
- Предотвратяване на възпаление;
- Забавяне на стареенето на организма.
Урбеч обаче не се препоръчва за употреба, ако:
- Стомашно-чревни заболявания;
- Затлъстяване;
- Алергии към един или повече от неговите компоненти.
Ако няма противопоказания, достатъчно е да ядете 2-3 супени лъжици от продукта на ден.
Рецепта за урбеч
Смелете 1 чаша белени слънчогледови семки в блендер на паста. Смесете с половин чаша мед и 3 с.л.
Снимка: pixabay
Готовият урбеч трябва да се съхранява в хладилник в плътно затворен стъклен съд.
Важно!
Калорично съдържание на 100 g: 511,74 kcal;
BJU: 9,35/36,03/36,91;
Време за готвене: 30 минути.