Българите постоянно се "хващат" на рекламите, които ни внушават, че най-бързо, най-вкусно и най-евтино можем да се нахраним с една суха супичка, разтворена за минути във вода.
Маркетинг проучвания пък показват, че 44 процента от нашенци в градовете системно похапват сухи супи, въпреки че са наясно с вредите от тях. Те обаче са евтина храна за голяма част от тях и ги ядат хора от 15-69 години.
Сухите супи и бульоните обаче съдържат убийствена съставка , която докарва куп болести - мононатриев глутамат, обозначен по опаковките с кода E621. Това съединение, използвано като стабилизатор, директно атакува ретината на очите, обърква хормоните и води до диабет и затлъстяване. Системното използване на супи и бульони от този вид уврежда зрението и метаболизма, категорични са родни лекари, позоваващи се на куп проучвания на френски и американски изследователи. Въпреки това съставката не е забранена, защото няма достатъчно данни, доказващи пряко вината й и тя продължава да се влага свободно във всички сухи и разтворими храни и полуфабрикати.
Според наши специалисти количеството глутамат във всяка доза е толкова голямо, че консумацията е в състояние да причини и различни стомашно-чревни разстройства.
Медицината не е на единно мнение и за всичките ароматизатори и овкусители, които са добавени в симпатичните пакетчета. Част от гилдията не ги смята за особено вредни, но опонентите на тази група са бетонни в отрицателната си позиция.
Най-вредна всъщност тази храна се оказва за подрастващите. Те свикват с прекалено изявения, натрапчив вкус на изкуствената супа и отказват истински бульони от зеленчуци и прясно месо. Свикват също и с по-големите количества сол, които по правило производителите влагат. Навикът да се яде прекалено солена храна има последици, за които повечето хора са добре информирани.
Боклучава храна са също пастетите. На шарените кутийки с много дребни буквички пише, че съдържат в добро съотношение свинско и телешко месо. Твърде ниската цена обаче трябва да е сигнал, че нищо подобно няма там. Пастетът много често е тип „рога и копита" – кожи, мазнини, оцветители и овкусители, които ние прилежно размазваме върху филийката на детето си.
Да изреждаме ли още? Чипс, безалкохолно, майонеза, сирене с растителни мазнини, пресни колбаси. Химията във всичко това е повече от онова, което човешкото тяло може да понесе без сериозни последици.