Щом идва лятото, веднага се сещате за освежаващ сладолед. Но погълнати от неговия прекрасен вкус, не си и помисляме кскво съдържа сладоледа. Да, това е текст, в който се разкрива суровата истина за сладоледа, така че ако не искате да знаете, по-добре да не го четете.
Неразделна част са вредни съставки, които се появяват под името "Е-номера". В тези съставки попадат изкуствените аромати, подсладители за вкус, цветовете и синтетичните подсладители, емулгаторите, средствата за уплътняване и различните добавки, които се свързват с водата, за да създадат малки кристали от лед. Най-честите извинения на производителите на сладолед са: Да вреден е, но съставките са в много малки количества.
Колкото и да са малки тези количества обаче, те са отрови, а сладолед понякога консумираме и по няколко пъти на ден. Ето кои са най-честите съставки, които съдържат сладоледите. Имайте предвид, че тези съставки не се споменават на декларацията или просто са скрити зад една от Е-номерата.
ALDEHID C-17 - се използва за подобряване на вкуса при сладолед от вишна. Става дума за течност, която се използва за бои, пластмаси и гуми.
AMIL ACETAT - С този химикал се постига изкуствен вкус на банан. Използва се като разтворител за маслени бои.
BENZIL ACETAT - Използва се за получаване на изкуствен вкус на ягоди. Разредител е на бои.
BUTIRALDEHID - използва се за подобряване на вкуса при сладолед от лешник и е една от съставките за цимент.
ETIL ACETAT - За постигане на изкуствен вкус на ананас, но и се използва като средство за почистване кожни материали и други тъкани .Тази съставка може да причини хронични увреждания на гръдния кош, черния дроб и сърцето.
PIPERONAL - Използва се за изкуствен аромат на ванилия, но и за убиване на въшки.
Именно поради тези съставки трябва да изберете органични сладоледи без вредни добавки, с качествени съставки и сертификати . Но защо да се притеснявайте за съставките, когато можете сами да си приготвите здравословен и вкусен сладолед, по прост и бърз начин.