Щом идва лятото веднага се сещате за освежаващ сладолед. Но погълнати от неговия прекрасен вкус, не се замисляте какво съдържа сладоледа. Да, това е текст, в който се разкрива суровата истина за сладоледа, така че ако не искате да знаете, по-добре не го четете!
Неразделна част от летните освежители са вредните съставки, които се появяват под името " Е-номера". В тези съставки попадат изкуствените аромати, подсладители за вкус, цветовете и синтетичните подсладители, емулгаторите, средствата за уплътняване и различните добавки, които се свързват с водата, за да създадат малки кристали от лед. Най-честите извинения на производителите на сладолед: Да вредни, но това се допускат в много малки количества. Колкото и да са малки тези количества обаче те са отрови, а сладоледа го консумираме и то по няколко пъти на ден. Ето кои са най-честите съставки, които съдържат сладоледите. Имайте предвид, че тези съставки не се споменават в съдържанието на етикетите или просто са скрити зад Е-номерата.
ALDEHID C-17 - се използва за подобряване на вкуса при сладолед от вишна. Става дума за течност, която се използва за анилински бои, пластмаси и гуми.
AMIL ACETAT - С този химикал се постига изкуствен вкус на банан. Той се използва като разтворител за маслени бои.
BENZIL ACETAT - Използва се за получаване на изкуствен вкус на ягоди.
BUTIRALDEHID - се използва за подобряване на вкуса при сладолед от лешник и една от съставките му е за гумен цимент.
ETIL ACETAT - За постигане на изкуствен вкус на ананас, но и се използва като средство за почистване на кожни материали и други тъкани .Тази съставка може да причини хронични увреждания на гръдния кош, черния дроб и сърцето.
PIPERONAL - Използва се за изкуствен аромат на ванилия, но и за убиване на въшки.
Именно заради тези съставки трябва да изберете органични сладоледи без вредни добавки, с качествени продукти и сертификати . Но защо да се притеснявайте за съставките, когато можете сами да си приготвите здравословен и вкусен сладолед и то много просто и бързо .