Суровоядството и веганството са опасни за здравето , ако се прилагат продължително време. За това сигнализираха вчера специалисти по правилно хранене.
Дни преди десетия Национален конгрес по хранене, председателят на Българското дружество по хранене проф.
„Ние сме против хората да са строго вегани, защото така не се набавят важни хранителни вещества, които ги има само в животинските продукти, например витамин B12", обясни Попов. По думите му дефицитът на този витамин предизвиква жестоки алергии, както и повишаване на вид белтъчен метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, деменция и Алцхаймер.
Специалистите препоръчват в суров вид да се консумират само плодовете, зеленчуците и ядките. Останалите продукти, включително бобовите храни, трябва да се подлагат на термична обработка преди ядене.