Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими, лесни и достъпни като продукти:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими, лесни и достъпни като продукти:
Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими, лесни и достъпни като продукти:
3865
Източник: За Жената
Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими, лесни и достъпни като продукти:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Плетени питки - аромат, който ще ви събуди по най-приятния начин. Технологията на приготвяне е същата като при сусамените гевреци, но вместо кръгла, формата тук е на плитка (подобно на козуначената).

Нашите сусамени плетенки са лесни за приготвяне, бързи за правене и невероятно вкусни!

Перфектни за закуска, похапване между основните хранения или просто когато искате да се поглезите с нещо домашно и топло.

С хрупкава коричка, покрита с печени сусамови семена и мека вътрешност, тези плетенки ще се превърнат в любимата ви рецепта.

Ето какво ви трябва, за да ги направите:

Сусамени плетенки

Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 120 ml):

  • 1 чаша топла вода
  • 1 чаша топло мляко
  • 1 пакетче суха инстантна мая
  • 2 супени лъжици захар
  • 1/2 малка чаена чаша олио (50-60 ml)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5,5 – 6 чаши брашно

За потапяне и овалване:

  • 2 чаши печени сусамови семена
  • 1/2 чаена лъжичка гроздова меласа (маджун) или малтекс (ечемичен екстракт от малц)
  • 1 чаена лъжичка вода

Приготвяне:

1. В дълбока купа смесете топлата вода, млякото, маята и захарта. Добавете олио и разбъркайте, за да разтворите съставките.

2. Постепенно добавете брашното със солта и замесете средно твърдо тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да втаса на стайна температура за 30 минути. след това го разделете на 14 равни части.

втасало тесто

Снимка: YouTube

3. Оформете топки и ги оставете покрити да починат 15 минути. Междувременно пригответе печени/препечени сусамови семена в една купа и сместа меласа-вода в друга купа.

сусам и меласа

Снимка: YouTube

4. Вземете една топка и я разтегнете леко с пръсти, за да се сплеска, след което я оваляйте на руло и продължете да я "точите" с длани, за да се получат тънки продълговати рула.

рула от тесто

Снимка: YouTube

5. Усучете две рула спирално, за да направите проста плитка. Повторете процедурата с останалото тесто. Ще получите 7 плитки.

усукване тесто

Снимка: YouTube

6. Потопете ги първо в разтвор от меласа и вода, след това в сусама, след което ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.

тесто в меласа

Снимка: YouTube

7. Покрийте и ги оставете да починат за 20 минути. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 190 градуса. Докато печете, сложете вода в термоустойчива купа на дъното на фурната, за да останат плетенките меки и хрупкави.

сурови сусамени плитки

Снимка: YouTube

сусамени плитки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft