6 с.л. масло
6 с. л. брашно
2 ч. ч. студено прясно мляко
1 к. л. сол
1 к. л. черен пипер
5 големи яйца
2 ч. ч. настъргано сирене грюер, едам или кашкавал
3 с. л. нарязан пресен лук
Фурната се загрява до 200°С. Шест формички за суфле или крем карамел се намазват добре с масло.
Приготвя се сос бешамел, като маслото се разтопява в по-дълбок тиган. Прибавя се брашното и се разбърква 10 сек. с бъркалка. Прибавя се млякото наведнъж и се продължава да се бърка около 2 мин., докато сместа заври. Трябва да е гъста и гладка. Маха се от огъня и се подправя със сол и пипер. Охлажда се около 10 мин.
През това време яйцата се разбиват добре с вилица. Към охладения сос се прибавят яйцата, сиренето и зеленият лук. Сместа се разпределя във формичките.
Суфлето се пече 20-30 мин., докато добре се надигне и хубаво покафенее отгоре. Най-вкусно е, ако се сервира веднага.