Суха кръв, свинска мас на прах - Вижте какво наистина съдържат колбасите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Суха кръв, свинска мас на прах - Вижте какво наистина съдържат колбасите
23607
Снимков материал: pixabay.com
Суха кръв, свинска мас на прах - Вижте какво наистина съдържат колбасите

Саламите , произведени у нас, са все по-пълни с ужасяващия „продукт" „кръв на прах". Влагането й е от десетилетия, но в момента България вече е най-големият вносител на „суха кръв" в Европа.

Буквално омитаме боклука от чужбинските кланици. Освен кървавата субстанция, ядем и свинска мас на прах - дори в шоколада и в сладоледа.

Сухата кръв " е отпаден продукт от месопроизводството. Експертите обясняват, че кланиците по принцип трябва специално да пакетират и да загробват в септични ями за целта този боклук. Вместо да се влагат средства в това занятие обаче, сухата кръв се продава, а у нас е направо предпочитан продукт за колбаси - заема и по 30 на сто от съдържанието. Кръвта на прах много добре се маскира на месо. При химично изследване тя реагира на белтъчина - т.е. на „мръвка". Така тестването няма как да докаже, че 1/3, а и повече от наденицата, кренвиршите, „пресните" салами е гадната кръв, която логично се калкулира и в цената, но като месо.

Във всяко месо обаче има и мазнини, а в сухата кръв няма. Така на помощ идва друга гнусотия - свинска мас на прах. А България е най-големият вносител и на нея според специалистите. Още повече, че „сухата" мас се вкарва не само в колбасите, но и в кашкавал, сирене, мляко - прясно и кисело, сметана и даже в шоколадите и сладоледите. И тя е с алиби при тест - реагира на „мазнина", като в саламите също е около 30%. Така простата аритметика сочи, че само тези два боклука съставляват 60 на сто от колбаса. А следва и вкарването на всякакви видове Е-та и на вода, разбира се.

За да не бъде саламът течен например, на бъркоча трябва да му се придаде маса и обем. На помощ идва химикалът карагенан. Желира както сапуни и гелове, така и наденици и всякакви други „месни" продукти. 1% карагенан успава да „спече" 50% вода. Затова карагенан се вкарва чрез инжектиране и в пилета, пържоли, бутове, плешки, за да набъбнат няколко пъти за сметка на „гола вода" с цената на месо. А експертите са категорични, че хранителната стойност на подобно месо е като на сапун. Всичко накрая се гарнира и забърква с оцветители, овкусители, ароматизатори и т.н.

Според запознати с месарската индустрия у нас всичко това е вярно и го доказват с прости цифри. В момента магазините са фрашкани с меса и колбаси. А в същото време за около 20 години броят на отглежданите животни у нас е спаднал 7-8 пъти. Прасетата например от над 4 милиона сега са под 600 000.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft