
1. Доматите се измиват и се избърсват от излишната вода, нарязват се на осминки или четвъртини в зависимост от размера на доматите.
2. Ако имате уред за сушене на зеленчуци, изсушете доматите по обичайния начин, докато изсъхнат напълно.
3. Ако не разполагате с такъв уред: доматите се нареждат в тава върху хартия за печене и се поставят във фурната включена на 60-70 градуса. Вратата на фурната се оставя да бъде леко отворена, за да може да излиза парата. Доматите се оставят да се сушат така обикновено за една нощ, 7-9 часа, но ако е необходимо, и за по-дълго. Ако парчетата домати са по-малки, ще трябва по-малко време за сушене и обратно.
4. След като доматите са изсушени и охладени, се нареждат в малък буркан, добре притиснати (да няма много празнини между тях) и се заливат със зехтин (или олио).
5. Съхраняват се на стайна температура или в хладилник. От 3 кг домати се получават обикновено три малки буркана.