Феновете на италианската кухня знаят, че сушените на слънце домати придават на едно ястие незабравим вкус. Изглежда, че не е нищо сложно, но без тях не можете. Колко вкусни са пицата и салатата, ако добавите тази съставка там. Дори един обикновен горещ сандвич със сирене и сушени домати вече е малко кулинарно произведение на изкуството!
Често домакините не искат да си приготвят сушени домати у дома , защото това отнема много време и усилия. Това чуждо ястие изглежда сложно и изисква много усилия . Но, както се оказа, всичко е точно обратното.
Съставки
Домат 500 гр
Сушен босилек 1 ч.л.
Чесън на прах 1 ч.л.
Захар 0,5 ч.л.
Сол 0,5 ч.л.
Зехтин 100 мл
Подготовка
Изплакнете доматите и подсушете. Нарежете на големи клинове.
Прехвърлете доматите в чиния, поръсете със сол и захар, полейте със зехтин. Сложете в микровълновата печка за 8 минути на максимална мощност.
Отцедете получената течност в отделен съд, след което върнете доматите в микровълнова за още 7 минути.
Оставете доматите да се охладят и подправете със сух босилек и чесън на прах.
Смесете отцедения от доматите сок с останалия зехтин и залейте сушените домати.
За готвене на сушени домати у дома в микровълнова печка е препоръчително да използвате месести и сочни плодове. Можете дори да си направите за зимата - продуктът се съхранява в хладилник до една година. За експеримент с вкус опитайте да подправите домати с италиански билки, както препоръчват много италиански готвачи.